Cancerul de pancreas se descoperă de obicei prea târziu

Cu o rată de supraviețuire de 9% în cinci ani, cancerul pancreatic are unul dintre cele mai rele prognostice, parțial din cauza faptului că nu prezintă simptome evidente și nu există metode noninvazive de depistare a tumorii înainte ca aceasta să se răspândească în corp.Unul dintre primele simptome ale cancerului pancreatic, ca și a altor afecțiuni, este icterul, o colorație galbenă a pielii și a albului ochilor cauzată de acumularea de bilirubină în sânge.Testul de sânge utilizat în prezent pentru măsurarea valorilor bilirubinei nu este în mod obișnuit administrat adulților decât dacă există motive de îngrijorare.

Citește și: Ai aceste simptome ? Trebuie să mergi de urgență la cardiolog

„În cazul cancerului pancreatic, problema este că până ce devii simptomatic este de obicei prea târziu”, susține Alex Mariakakis, student doctorant în cadrul universității  Washington. Posibilitatea de detectare a semnelor de icter atunci când nivelurile bilirubinei sunt ușor ridicate ar putea oferi posibilitatea dezvoltării unui program cu totul nou de depistare a unor afecțiuni la pacienții cu risc ridicat.

Aplicația care descoperă cancerul pancreatic și-a dovedit eficiența

„Dacă oamenii își pot face acest test simplu o dată pe lună — în intimitatea locuințelor lor — s-ar putea depista boala îndeajuns de devreme pentru a se urma un tratament care le-ar putea salva viața”, a adăugat Mariakakis, autorul principal al lucrării, care va prezenta aplicația la conferința internațională Ubicomp 2017.

Echipa care a conceput BiliScreen, a realizat anterior BiliCam, o aplicație pentru smartphone prin care se poate depista icterul infantil cu ajutorul unei imagini realizată cu pielea copilului. Un studiu publicat recent în jurnalul „Pediatrics” a demonstrat că BiliCam a ajutat la estimarea cu acuratețe a nivelurilor de bilirubină în cazul a 530 de copii. În cadrul unui studiu clinic inițial efectuat pe 70 de persoane, BiliScreen a identificat corect cazuri îngrijorătoare confirmate în procent de 89,7%.

Citește și: