Dr. Leventer: o aluniță care apare după vârsta de 30 de ani este suspectă

Mulți români preferă să meargă în concediu în septembrie, iar în topul destinațiilor favorite rămân plajele. Chiar dacă soarele e mai blând, ultravioletele nu iartă pielea și alunițele. Iar orice aluniță după 30 de ani nu e un motiv de bucurie.

O aluniță după 30 de ani? Fuga la medic!

“Expunerea la ultraviolete este considerată, în prezent, principala cauză de evoluție de la o leziune precanceroasă la una canceroasă. Desigur, intervin și alți factori. De exemplu culoarea pielii, genetica. Alunițele stabile, asemănătoare unele cu altele, uniform colorate, apărute treptat în perioada copilăriei și adolescenței sunt, de obicei, benigne. O aluniță după 30 de ani este deja suspectă.”, avertizează medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Însă tot specialistul spune că nu orice leziune de pe piele este periculoasă. Chiar și așa, persoanele care adoră plaja trebuie să-și citească periodic pielea și să semnaleze dermatologului orice problemă.

“Se poate observa modificarea aspectului unei alunițe (creșterea în suprafață sau în volum, schimbarea culorii) sau o ulcerație persistentă la nivelul buzei inferioare (semn de alarmă pentru carcinomul spinocelular). Sau apar pete rozii aspre acoperite cu cojițe aderente care se refac mai ales pe scalp, marginea urechilor. Acestea sunt semnele de alarmă.”, afirmă coordonatoarea “Dr Leventer Centre”.

Se tratează la dermatolog

În România, carcinomul nu este atât de cunoscut precum melanomul. Însă spre deosebire de acesta, carcinomul are șanse mai mari de vindecare dacă este depistat și tratat la timp. Este cea mai frecventă formă de cancer de piele întâlnită la pacienţii români. Iar tehnica Mohs este singura soluţie cu şanse de vindecare 99,7 % a carcinomului cutanat.

“Terapia corectă a carcinomului cutanat este chirurgicală. Pentru tumorile corporale, excizia cu o margine de siguranță de 5 mm este o soluție la îndemână în orice serviciu de specialitate. Pentru tumorile care se dezvoltă la nivelul feței, scalpului, unde nu se poate tăia dupa indicații statistice se recomandă microchirurgia Mohs cea care permite verificarea integrală a tumorii în timpul operației. În felul acesta se economisește pielea sănătoasă, se îndepărtează integral tumora și se poate garanta vindecarea fără recidivă. În situația tumorilor avansate care nu pot fi eradicate chirurgical sunt și alte tratamente ca radioterapia, chimioterapia. Tratamentul este efectuat în anestezie locală, nu necesită internare, deci este ușor de efectuat și de suportat.”, recomandă expertul în chirurgie Mohs, Mihaela Leventer.

Tehnica Mohs salvează

Tratamentul corect al carcinomului nu trebuie amânat pentru că boala poate mutila atunci când apare la nivelul feței. De altfel, orice persoană trecută de 30 de ani ar trebui să meargă anual la dermatolog. Doar așa pot fi evitate situațiile grave.

În zilele de 5 si 6 iunie, echipa americană formată din Dr. Glenn D. Goldman (Professor and Chief of Dermatology, University of Vermont College of Medicine), Dr. Vanessa Lichon (MD, Private Practice, Chicago), Dr. Sheethal Mehta (MD, Director of Mohs surgery, Rush University Medical Center, Chicago) au asistat operarea unor pacienţi cu forme avansate de cancer de piele – carcinoame multiple faciale sau tumori cu evoluţie gravă. Intervenţiile s-au desfăşurat în Centrul Dr. Leventer, singurul certificat de Academia Americană de Dermatochirurgie (ASDS) în calitate de centru de competență pentru Europa de Est în domeniul operațiilor cu tehnica Mohs. Echipa chirurgicală este alcătuită din Dr. Mihaela Leventer şi Dr. Anca Stanciu, iar Dr. Tiberiu Tebeică coordonează laboratorul histopatologic.

Sursa foto: Shutterstock