77 % dintre adulții care au părinți în vârstă consideră că aceștia sunt încăpățânați și nu acceptă sfatul lor, arată o cercetare făcută de Universitatea din New Jersey, SUA. Nu mai e nevoie de un astfel de sondaj la noi. Cred că e de ajuns să te gândești la familia ta și să aprobi rezultatul americanilor. Iar atunci când are o problemă și trebuie să meargă la doctor, te lovești de un refuz plin de încăpățânare.

Bătrân care nu vrea la doctor

Cel mai dificil este când ai un părinte în vârstă și bolnav, dar care susține că e sănătos și nu vrea la doctor. Pe copil îl mai convingi sau – la nevoie – îl iei pe sus și ajungi până la urmă cu el la medic, dar cu un bătrân e mult mai greu. Află de la specialistul nostru ce poți face într-o situație ca asya pentru a-l ajuta.

Decide cât de important este să meargă la doctor

Este greu să ne vedem părinții că îmbătrânesc, iar starea lor fizică și psihică se deteriorează. Mai ales, ”e dificil și delicat să-i ajutăm atunci când ei nu recunosc nici față de ei înșiși că au nevoie de octrotire din partea noastră. Se simt neputincioși, dar nu acceptă acest fapt. Așa reacționează cei mai mulți. Dar sunt și bătrâni care cad în extrema cealaltă, care își suprasolicită copiii cu nevoile lor medicale, fie ele reale sau imaginare”, constată psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Nu-l trata ca pe un copil

Nu-i trata pe bătrâni ca pe copii încăpățânați, ci ca pe adulți. Dacă te poți cu ei ca și cum ar fi niște micuți, se vor infantiliza și mai tare. Încearcă să înțelegi motivația din spatele comportamentului lui de a refuza tratamentul. Întreabă-te: ”acționează așa din obișnuință, pentru a-și afirma independența sau pentru că este deprimat și confuz? De ce îi este frică?” Decide cât de importantă este problema. Îi amenință viața sau este doar o neplăcere care poate fi tolerată?

Apelează la autoritatea medicului

Deci, după ce îți clarifici asta, alege-ți cu grijă ”bătăliile”. Nu are sens să te cerți cu el sau ea, dacă nu e ceva important. Dacă trebuie să-l convingi să meargă la doctor, poți veni cu diverse stratageme, cum ar fi să apelezi la grija și iubirea lui pentru nepoți. Ai putea să-i zici că ei au nevoie de el ca să-i ducă la școală și ca să-i învețe lucruri interesante. Astfel, trebuie să meargă la doctor pentru a se trata și a fi în cea mai bună formă.

Oferă-i motivații să aibă grijă de sănătatea lui

Dacă, de exemplu, fumează, poți să-i spui să înceteze tot de dragul micuților cărora nu le face bine fumul. Dacă nu renunță la acest viciu, ei nu vor putea sta în preajma lui, decât cu riscul de a se îmbolnăvi. Psihoterapeutul te sfătuiește ”să găsești un medic care să facă vizite la domiciliu și care să poată veni la nevoie. În fața autorității specialistului, pacienții cei mai dificili cedează. Apoi, este o chestiune de diplomație să-l determini să-și urmeze tratamentul.”

Nu folosi un ton agresiv

”Atitudinea e foarte importantă. Nu este recomandat folosești un ton agresiv sau autoritar pentru psihoterapeut Cristina-Radulescu-Ion asta nu rezolvă situația. Părinții vor accepta cu greu că tu ești o persoană matură și că ei au regresat. Din acest motiv, este important să găsești resurse să te porți cu ei cu multă afecțiune și înțelegere. Poți face apel la bunul lor simț pentru a accepta tratamentul. Dacă o singură părere medicală nu este suficientă, găsește resurse să mai mergi și la un alt medic care să-i convingă. Atunci când este vorba de un pacient cu probleme psihice, lucrurile sunt și mai complicate. În acest caz, se deteriorează mai multe componente psihice și emoționale. Poate ajunge să nu mai discearnă informațiile sau chiar să nu mai recunoască persoanele apropiate. În cazuri grave, un cămin este o idee binevenită. Acesta oferă tot ajutorul medical și psihologic de care are nevoie, dar și supraveghere și posibilitatea de a socializa, înlăturând astfel sentimentul de excluziune socială.”

Citește și:

Unde e mai bine, la azil sau acasă?

Căminul de bătrâni, a doua casă

Sursa foto: shutterstock.com