Din declarație vor fi scoase rubricile referitoare la ieșirea din casă pentru cumpărături, plimbarea animalelor de companie etc. Decizia finală privind declarația nu este încă luată și documentul va fi publicat când se vor stabili detaliile în Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a anunțat ministrul de Interne, Marcel Vela, pentru Ziare.com.

După anunțul privind relaxarea măsurilor, una dintre curiozitățile românilor a fost legată de deplasările la munte pentru relaxare, iar ministrul de Interne, Marcel Vela, susține că acestea vor fi permise. Pentru acest lucru, în declarația pe propria răspundere va fi precizat intervalul de timp alocat și destinația aleasă.

„Da, poate. Va scrie în declarația pe propria răspundere că se duce în Sinaia, să facă un traseu montan, în perioada de… până în perioada de… și se duce.

Deci la plecarea în afara orașului se va completa o declarație, probabil, nu o dau că și certă, pentru că va decide Comitetul Național pentru Situații de Urgență, dar, pentru a ține sub control posibilele infecții, contaminări cu acest virus păcătos, între orașe trebuie să fie o rigurozitate sau o coordonare, să nu zic un control în sensul strict al cuvântului.

Oamenii trebuie să știe că mișcarea lor trebuie să fie în folosul lor, dar dacă se depășesc unele limite, unele reguli, ei pot să-și riște sănătatea”, a transmis Marcel Vela.

El a mai spus că: „Vor fi permise drumețiile, sporturile individuale, mersul cu bicicletă, pescuitul. Oamenii o să poată avea activități, să se bucure de natură, să se bucure de primăvară, de vară, dar în același timp, trebuie să respecte măsurile de izolare, de distanțare socială, de igienă personală, pentru că acest virus nu ia vacanță în 15 mai”.

Cu toate că ministrul Vela și premierul Ludovic Orban au susținut că românii pot merge la munte, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, este de altă părere.

„Noi contăm mult pe spiritul civic. Dacă o dată cu libertatea de mișcare individuală, vedem că nu avem focare în aceste locuri putem să ne gândim la extinderea relaxării și în alte zone. Deschidem muzeele, care sunt spații închise pentru că acolo se poate controla fluxul.

În aer liber nu se poate, de aceea, parcurile sunt închise. Nu se va putea merge la munte sau la mare în regim de agrement. Sunt acele ieșiri cu scop precis. Nu putem pleca în cele două săptămâni de după 15 mai”, a precizat Nelu Tătaru, luni seară, la TVR.

Nelu Tătaru a mai precizat că vârful epidemiei este așteptat la sfârșitul acestei săptămâni.

Se reia pescuitul sportiv

O altă activitate permisă după 15 mai va fi pescuitul sportiv, după cum a spus Vela.

„Principiul pe care putem merge este de a relaxa etapizat restricțiile, trebuie evaluare epidemiologică. Dacă ne situăm pe același platou, de la 1 iunie, vin alte relaxări. Parcurile vor fi deschise, dar doar pentru grupuri de trei persoane, se pot face drumeții în trei, iar pentru drumeții se va face o declarație.

N-am stabilit încă rază de acțiune, toate deciziile se vor lua în funcție de evaluarea epidemiologică de săptămâna viitoare. Va fi și pescuitul introdus. Din 15 mai, pescarii pot să-și pregătească familiile că pleacă”, a declarat Vela la Antena 1.

Sălile de fitness nu vor fi deschise

În schimb, sălile de fitness nu vor fi deschise, chiar dacă este vorba despre activitate fizică individuală. Motivul invocat de Vela este faptul că oamenii interacționează la vestiare.

Citește și: