Însă, noi, oamenii obișnuiți, avem un nivel de bază de echilibru, care ne permite să ne îndeplinim activitățile zilnice fără să cădem. Unii oamenii își pierd însă destul de des echilibrul, iar acest lucru este extrem de comun și se agravează mai ales pe măsură ce îmbătrânim, susține medicul Helen Bronte-Stewart, un specialist în tulburări de mișcare de la Școala de medicină Stanford. Există câteva moduri în care poți afla dacă aveți o problemă potențială de echilibru.

„Cea mai îngrijorătoare problemă este momentul în care un om cade pentru că nu-și poate păstra echilibrul, dar dacă aveți probleme și atunci când vă îmbrăcați cu o pereche de pantaloni lungi, de exemplu, și nu vă puteți ține echilibrul doar într-un picior, acest lucru poate sugera, de asemenea, că ați putea avea probleme de echilibru”, subliniază Bronte-Stewart, adăugând că același lucru este valabil și dacă vă loviți des de lucruri întâlnite în drum sau dacă nu reușiți să stați cu picioarele drepte și unite cu ochii închiși. Iată cele mai comune cauze care vă pot afecta echilibrul.

Tulburări de echilibru. O afecțiune care afectează urechea internă

Sistemul vestibular este parte a urechii interne implicate în echilibru. Colectează informații referitoare la mișcare, echilibrul și orientarea spațială și trimite semnale la creier, potrivit „Asociației pentru tulburări vestibulare”. În cazul în care organele vestibulare de pe ambele părți ale capului funcționează corect, ele trimit impulsuri simetrice. În cazul în care nu funcționează în mod corespunzător, pot exista probleme senzoriale și de trimitere, către creier.

O tulburare vestibulară sau vestibulopatie, așa cum mai e numită, poate determina apariția unor probleme de orientare. Cea mai frecventă tulburare vestibulară este vertijul paroxistic pozițtional benign. Este declanșat de anumite mișcări ale capului care cauzează mișcarea unor particule în urechea internă, provocând efecte, cum ar fi amețeli, rotire (vertij), dureri ușoare de cap și greață. Nu este o afecțiune gravă, iar uneori, dispare de la sine în câteva săptămâni sau luni. „Alții ar putea avea nevoie de terapie pentru a ajuta creierul să recalibreze cele două părți ale corpului”, spune Bronte-Stewart.

Unele tulburări vestibulare sunt cauzate de alți factori, cum ar fi o creștere benignă care afectează un nerv, ceea ce ar necesita o intervenție chirurgicală pentru a o repara, mai spune Bronte-Stewart. Unele dintre tulburări sunt cauzate și de infecții și pot fi remediate cu tratament medicamentos.

Tulburări de echilibru. Condiția fizică slăbită(sedentarismul)

Uneori, probleme de echilibru pot fi cauzate de o deteriorare simplă a condiției fizice. Acest lucru este cel mai frecvent pe măsura ce îmbătrânim și masa noastra musculară se deteriorează, însă poate afecta oamenii la orice vârstă. „Dacă ești destul de tânăr și ai un loc de muncă ce presupune statul la birou, n-ar trebui să fii afectat dacă în timpul liber faci exerciții fizice regulate,” spune Bronte-Stewart. Dar, dacă într-adevăr duci o viață sedentară și lenevești zilnic pe canapea, îți poți pierde puterea din cauza musculaturii care se atrofiază din lipsa activității. „Există o regulă absolută, care se aplică la nivelul mușchilor și a creierului: Dacă nu-i utilizezi, îi pierzi”, mai spune medicul.

Tulburări de echilibru.Vedere slabă

O vedere bună ajută la menținerea funcționării corecte a sistemului vestibular. Vederea este un pion important în colectarea semnalelor spațiale. Dacă nu puteți menține o focalizare constantă pe lucrurile din jurul vostru, mai ales atunci când sunt în mișcare, acest lucru afectează, de asemenea, echilibrul. Acestă problemă poate fi remediat însă ușor dacă mergeți la un control oftamolog pentru ca medicul să vă recomande dioptriile necesare pentru corectarea vederii.

Tulburări de echilibru. Probleme neurologice

În cazul în care simțiți că n-aveți echilibru, că totul se învârte cu dumneavoastră și aveți și o durere ușoară de cap, ar putea indica alte probleme de sănătate mai serioase. Vertijul, care provoacă dezechilibru poate fi și un semn al unui accident vascular cerebral, dacă este brusc și este asociat cu alte simptome, cum ar fi amorțeală, slăbiciune, probleme de vorbire sau probleme de vedere, consultați imediat un medic. Demența este, de asemenea, o cauză comună a problemelor de echilibru.

Această afecțiunea care îi face pe oameni să nu-și amintească unde se duc, produce o întrerupere între semnalele senzoriale și cele de conștientizare spațială. Boala Parkinson poate deranja, de asemenea, echilibrul corpului dintr-o varietate de motive. „Cei cu maladia Parkinson pot avea dificultăți cu modul în care organismul lor este poziționat în spațiu. Ei se simt în poziție verticală atunci când sprijină pe spate sau în lateral”, subliniază Helen Bronte-Stewart.

Tulburări de echilibru. Distrugerea nervilor

Neuropatie periferică, care este rezultatul deteriorării nervilor care trimit informații de la creier și măduva spinării la restul corpului, poate, de asemenea, să provoace tulburări de echilibru, în special în cazul în care prejudiciul se face la nivelul picioarelor. „Nu primești emisia corectă dintr-o parte a corpului”, explica Bronte-Stewart. De exemplu, „nu conștientizezi unde sunt picioarele tale în spațiu și astfel corpul nu procesează informația senzorială de care are nevoie pentru a merge mai departe.”

Una dintre cele mai dese cauze ce provoacă neuropatia periferică este diabetul, dar anumite medicamente (cum ar fi cele de chimio), unele boli autoimune, infecții, traumatisme, deficiențe nutriționale și alcoolism pot provoca, de asemenea, neuropatie. Pierderea de echilibru și de orientare este, de asemenea, una dintre primele simptome ale sclerozei multiple, care afectează sistemul nervos central. Aceasta este, de obicei, asociată și cu alte simptome, cum ar fi vedere încețoșată și amorțeli pe o parte a corpului.

Citește și: Tulburări ale mersului

Tuse. Tipuri, cauze, simptome și tratament