Cancerul de plămân este una dintre bolile cumplite, complet necruțătoare. În ciuda terapiilor inovatoare, nu se vundecă, iar rata de supraviețuire este infimă. La fiecare 18 secunde, undeva în lume, o persoană își pierde viața, răpusă de cancerul de plămân.

Cancerul pulmonar nu trebuie ignorat

Din fericire, în ultimii ani, supraviețuirea în cancerul pulmonar este în creștere. Dintre toate formele de cancer care există, acesta face cele mai multe victime în țara noastră. Evoluează rapid, iar prognosticul este unul nefavorabil. Tocmai din cauza depistării în stadii tardive. Cei mai mulți pacienți ajung la medic, din păcate, atunci când nu se mai poate face nimic.

Așa că este foarte importantă vizita la medic nu doar atunci când ai o problemă. Tusea care nu mai trece, expectorația cu sânge, durerile în piept, spate sau umeri, răgușeală și dificultate în respirație sunt simptome care trebuie să îl trimită pe pacient cât mai repede la control la medicul specialist.

Cum ajută noul tratament țintit

În ultimii ani, specialiștii au făcut pași importanți în diagnosticul și tratamentul cancerului pulmonar. Terapiile țintite și imunoterapia pot fi o șansă la viață pentru pacienții diagnosticați cu acest tip de cancer, chiar și în stadii avansate. Noul tratament inovator este o terapie țintită. Și este disponibilă pentru pacienții cu o forma rară de cancer pulmonar.

Pacienții din România care suferă de cancer pulmonar fără celule mici (CPNMC) ALK-pozitiv (kinaza limfomului anaplazic) au acum acces la noul tratament. Este o terapie țintită, un medicament compensat integral prin intermediul Programului Național de Oncologie.

Aproximativ 85% dintre cazurile de cancer pulmonar sunt de tipul cancer pulmonar fără celule mici. Dintre acestea circa 5% sunt din categoria ALK-pozitiv. Acest tip de cancer este cauzat de o fuziune a unei gene sau o rearanjare a acesteia. Și accelerează creşterea celulelor tumorale. Pacienţii afectaţi de acest tip de cancer pulmonar sunt mai degrabă atipici pentru categoriile de risc ale cancerului pulmonar. Cam jumătate dintre ei au vârsta sub 50 de ani. Iar 70% dintre aceștia nu sunt fumători.

„Cancerul bronhopulmonar reprezintă o importantă problemă de sănătate publică în toată lumea, deoarece frecvent este diagnosticat în stadii avansate, mai ales în țara noastră ca urmare a lipsei screeningului pentru această afecțiune. Fumatul este unul din factorii ce determină apariția acestei boli dar a fost raportată o creștere a incidenței cancerului pulmonar non microcelular, în special adenocarcinom, la nefumători sau la fumătorii ocazionali. Acest nou tratament, destinat pacienților cu neoplasm pulmonar non-microcelular ce prezintă fuziunea genei ALK, oferă acestora o supraviețuire mai îndelungată fără semne de boală și reduce riscul apariției metastazelor cerebrale.”, a declarat Polixenia Iorga, Medic primar Oncologie Medicală, Spitalul Universitar de Urgență București.

Terapia este aprobată în 88 de țări, ca tratament de primă linie, cu administrare orală, pentru persoanele cu cancer pulmonar fără celule mici cu fuziunea genei ALK pozitivă, în stadiu avansat, inclusiv în Statele Unite, Europa, Japonia și China. În România, se estimează că aproximativ 136 de pacienți ar suferi de această formă de cancer pulmonar.

Sursa foto: Shutterstock