Mai exact, de la paciențîi vindecați va fi recoltată plasmă pentru a fi transferată celor aflați în stare critică pentru a-i ajuta să lupte cu acest coronavirus.

Tătaru a declarat, într-un interviu acordat Digi 24, că România a primit o donație de trei aparate de plasmafereză și că plasma va fi recoltată în trei centre.

„Paciențîi donează pe baze voluntare, trebuie să fie sănătoși, fără simptomatologie, cu un test negativ și să existe evidențierea anticorpilor”, a explicat Nelu Tătaru.

Această tehnică a fost folosită și în combaterea epidemiei de gripă din anul 1918. Acum, este folosită și în China, și SUA.

„Anticorpii aceștia funcționează practic că un medicament, deci îți asigura imunitate pentru câteva săptămâni, poate câteva luni, și este foarte, foarte utilă în primul rând pentru cadrele medicale, care sunt expuse zilnic la o cantitate foarte mare de încărcătură virală.

Va fi probabil foarte utilă pentru persoanele din categoriile de mare risc, persoane bătrâne sau persoane care au comorbidități”, a explicat recent doctorul Mihnea Boștină, specialist virolog, profesor la Departamentul de microbiologie și imunologie al Universitățîi din Otago, Noua Zeelandă.

Suntem mai păziți genetic decât alții? Vaccinul BCG chiar ne ajută?

Tătaru a comentat și teoriile potrivit cărora românii ar avea o gena care îi ajută în lupta cu coronavirusul sau că vaccinul BCG (anti TBC care încă se face în România) ar putea ajuta imunitatea.

„Ne punem speranța în orice, dar trebuie să rămânem precauți. Testele vor evidenția dacă într-adevăr sunt și tratamente adjuvante.

În acest moment, mergem pe un tratament simptomatic, un tratament cu antivirale, cu imunomodulatoare, cu antibiotic, ne adaptăm la fiecare etapă de evoluție și la fiecare pacient în parte”, a comentat ministrul Sănătății.

Vezi și Tratament sau vaccinare? Raed Arafat a explicat care ar fi soluția optimă pentru stoparea pandemiei de COVID-19

Citește și: