Până acum, experții ECDC au publicat criterii de externare pentru etapa incipientă a epidemiei SARS-CoV-2, când nu ne confruntam cu ”nicio transmitere comunitară, nici o presiune asupra sistemelor de sănătate și capacitatea de testare de laborator era optimă”. Acești parametri nu mai sunt însă regăsiți la scară largă europeană.

Acum, se arată în raportul actualizat ieri, în contextul transmiterii comunitare pe scară largă, statele europene se confruntă cu deficiențe continue de consumabile și reactivi de laborator care afectează capacitatea de diagnostic și cu presiune semnificativă asupra sistemelor de sănătate în ansamblu. ”În plus, aproape toate statele membre au recurs la o strategie de ședere la domiciliu pentru cazurile ușoare”, mai arată documentul european, citat de TVR.

Pacienții se externează imediat ce simptomele se ameliorează

In aceste condiții, experții ECDC consideră că există în continuare ”nevoia de a externa pacienții din spitale la începutul ameliorării simptomelor clinice pentru a menține capacitatea de asistență medicală pentru stadiile grave și bolnavii critici”.

Actualizarea raportul tehnic se bazează pe dovezile științifice colectate de la experți din diferite state privind perioada de incubație, sarcina virală, infecțiile virale la persoanele asimptomatice, transmiterea în stadiul pre-simptomatic al infecției și pe compararea măsurilor de externare adoptate de Italia, China, Singpore și USA.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor arată în raportul actualizat că ”rămâne prudent să considerăm o perioadă de cel puțin 14 zile ca o limită superioară a perioadei de incubație”.

De asemenea, ”sarcina virală poate fi un marker potențial util pentru evaluarea gravității și prognosticului bolii, un studiu recent indicând că sarcina virală în cazuri severe a fost de până la 60 de ori mai mari decât în cazurile ușoare”. Experții europeni rămân insă rezervați la acest capitol pentru că ”doza infecțioasă nu a fost determinată; prin urmare, nu este clar cât de mult virus este necesar pentru a infecta oamenii.”

Cât privește imunitatea la COVID-19: ”Pe baza datelor disponibile în prezent, anticorpii IgM și IgG împotriva SARS-CoV-2 se dezvoltă între 6-15 zile după debutul bolii. Cu toate acestea, testele de laborator validate clinic pentru depistarea anticorpilor încă lipsesc și, prin urmare, aceste rezultate trebuie luate în considerare cu prudență.”

ECDC precizează că aceste actualizări nu sunt ultimele având în vedere evoluția în curs a pandemiei. ”Actualizarea curentă reflectă informațiile disponibile la momentul publicării și se poate schimba pe măsură ce sunt disponibile mai multe informații privind perioada de incubație a infecției SARS-CoV-2 și transmiterea virală.”, se mai arată în raport.

Autorii raportului subliniză că e nevoie de noi cercetări și de monitorizarea continuă a impactului COVID-19 de către specialiști, pentru identificarea răspunsului potrivit a sistemelor de sănătate.
Raportul se adresează Instituțiilor de sănătate publică din țările membre ale Unuinii Europene, din Spațiul Economic European și din Marea Britanie.

Vezi și Institut din SUA: 13 aprilie, ziua cu cele mai multe decese din cauza COVID-19 în România. Când va fi ziua fără niciun deces

Citește și: