Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite afecţiuni cronice, atât la nivel mondial cât şi în România. Una dintre cele mai frecvente complicaţii ale acestei afecţiuni, de multe ori invalidantă, este neuropatia diabetică. La ora actuală, potrivit specialiştilor, este subdiagnosticată. Conform unui studiu realizat în România la care au participat 25,000 de persoane diagnosticate cu diabet, s-a concluzionat o prevalenţă mare a neuropatiei nediagnosticate.  52% dintre pacienţii care au răspuns “NU” la întrebarea “ Aveţi neuropatie?” au prezentat simptome ale neuropatiei diabetice. Și s-a arătat că severitatea neuropatiei are un impact major asupra calității vieţii.

Ce este neuropatia diabetică?

Conform Institutului National de Diabet, Afecțiuni Digestive și ale Rinichiului din S.U.A. (NIDDK), neuropatia diabetică are o incidenţa de 60-70% în rândul persoanelor cu diabet. Cea mai mare incidență este la persoanele care au diabet de cel puţin 25 de ani.

Neuropatia diabetică este un tip de leziune a nervilor care poate apărea în cazul persoanelor cu diabet zaharat. Nivelul ridicat de zahăr din sânge (glucoză) poate provoca leziuni ale fibrelor nervoase în întregul corp. Cel mai des neuropatia diabetică afectează nervii picioarelor. Simptomele pot varia de la durere şi amorțeală la nivelul extremităţilor, până la afecțiuni ale sistemului digestiv, tractului urinar, boli cardiovasculare. Pentru unii oameni, aceste simptome sunt uşoare, însă pentru alții, neuropatia diabetică poate fi dureroasă, dizabilitantă şi chiar fatală.

Atenție la simptome!

Cele mai des întâlnite semne și simptome în neuropatia diabetică sunt:

  • scăderea sensibilităţii la atingere
  • pierderi de echilibru, ameţeala la ridicarea bruscă de pe scaun sau din pat
  • slăbiciune şi/sau dureri ale membrelor
  • senzaţii de arsură sau furnicături ale membrelor
  • balonare, vărsături
  • diaree sau constipaţie
  • probleme de urinare
  • afectarea vederii: vedere înceţoşată, dureri oculare
  • tahicardie fixă

 ,,Neuropatia diabetică este o afecțiune care trebuie diagnosticată cât mai rapid, deoarece este cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat. Este nevoie de un efort susținut din partea tuturor factorilor implicați, astfel încât, după ce e diagnosticată, această afecțiune să fie tratată și monitorizată cât mai eficient. Societatea de Neuropatie Diabetică Neurodiab continuă să organizeze evenimente adresate personalului medical implicat în îngrijirea pacienților cu diabet zaharat pentru îmbunătățirea continuă a cunoștințelor în domeniu, în concordanţă cu ultimele ghiduri și studii internaţionale în neuropatia diabetică.” a declarat prof. dr. Gabriela Radulian, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică Neurodiab.

Societatea de Neuropatie Diabetică NEURODIAB desfășoară activități cu caracter medical, științific, de cercetare și pregătire profesională în domeniul medical, de edificare și lărgire a bazei materiale științifice pentru dezvoltarea și studiul neuropatiei diabetice în România, activități de promovare și sprijinire a integrării României sub aspect medical în Uniunea Europeană, precum și de furnizare de servicii medicale. (www.neurodiab.org)

Sursa foto: Shutterstock