Pe de altă parte, experții avertizează că fumul toxic ar putea ajunge în mai multe părți ale Europei, informează Mediafax.

Sute de pompieri au fost detașați pentru a stinge incendiile de pădure din apropierea Cernobîlului. O mare problemă este că fumul degajat de arderea copacilor este toxic. Explicația e simplă: pădurea păstrează și acum urme de cenușă din 1986, de la accidentul nuclear al Reactorului 4.

Potrivit experților, citați și de publicația britanică Express, mai multe state europene sunt vulnerabile, inclusiv România, Polonia, Belarus, Ungaria, Slovacia și Republica Moldova.

Sursa citată notează că fum gros a fost observat deasupra capitalei Kiev, în timp ce NASA Earth Observatory notează că ar fi ajuns deja și deasupra unor părți ale Belarusului. Cernobîl este foarte aproape de granița Ucrainei cu Belarus și la 400 kilometri distanță de Minsk, capitala acestei țări.

Kateryna Pavlova, oficial senior implicat în lupta cu incendiile de pădure, a declarat că situația nu este deocamdată sub control.

300 de pompieri cu 85 de autospeciale, 3 avioane Antonov AN-32P și 2 elicoptere MI-8 se află la Cernobîl.

250 de tone de apă au aruncat avioanele și elicopterele deasupra flăcărilor.

Vezi și Asta ne mai lipsea… În plină pandemie de coronavirus vin vești îngrijorătoare de la Cernobîl

Citește și: