Mutația D614G a virusului SARS-CoV-2 a fost caracterizată de către oamenii de știință drept una extrem de contagioasă în culturi celulare. A fost detectată cu două luni în urmă, în procent de 96%, la pacienții români incluși în studiul MedLife pentru secvențierea genoamelor noului coronavirus. Din 100 de probe analizate, provenite de la pacienți din diferite zone ale țării, numai 4 nu prezentau mutația D614G. Deși contagioasă, mutația nu provoacă forme mai severe ale bolii.

Ce spune specialistul

“Mai mulți cercetatori din Statele Unite și Marea Britanie au suspectat că mutația D614G ar fi mai contagioasă. De la apariția acesteia, în februarie 2020, în multe regiuni din lume a devenit forma dominantă a virusului. Aceștia au arătat că pacienții infectați cu forma D614G a virusului au o încărcătură virală mai mare. Fapt care sugerează că forma respectivă de virus ar putea fi mai transmisibilă.

Astfel, studiile pe culturi celulare au indicat că această formă a virusului produce titruri virale de până la 10 ori mai mari. Fiind considerată o dovadă indirectă privind rata mai mare de infecțiozitate a virusului. Cu toate acestea, nu există date certe care să confirme că această mutație face virusul mai transmisibil.

Ceea ce putem spune cu certitudine este că această mutație circulă și pe teritoriul țării noastre. De asemenea, informațiile sugerează că mutația D614G nu reprezintă un factor mai mare de risc pentru mortalitate. Așa cum o reprezintă vârsta pacientului sau prezența comorbidităților.”, a explicat biologul Dumitru Jardan, doctor în științe medicale, coordonator al laboratorului de Biologie Moleculară MedLife și coordonatorul științific al studiului.

Ce este mutația D614G?

D614G este o mutație a virusului SARS-CoV-2. A apărut în urma unei schimbări de aminoacizi la nivelul proteinei spike (S). Pe care virusul o folosește pentru a intra în celule. Proteina spike este importantă. Deoarece se cuplează la receptorii celulari. Și mediază fuzionarea anvelopei virale cu membrana celulei gazdă. Astfel îi permite virusului să pătrundă și să o infecteze. De altfel, virusul SARS-CoV-2 a suferit mai multe mutații de la începutul pandemiei, însă doar această mutație, D614G, a devenit dominantă în ultimele luni, fiind în măsură să modifice caracteristicile tulpinii inițiale.

Influențează potențialele vaccinuri?

Oamenii de știință au observat că această mutație circulă pe teritoriul Europei și Americii încă din luna februarie, devenind, în timp, varianta predominantă a virusului în aceste zone, fapt care a condus la o atenție sporită în zona de dezvoltare a vaccinurilor. Totuși, datorită faptului ca mutația D614G se află într-o regiune a proteinei care este mai puțin importantă pentru dezvoltarea unui răspuns imun corespunzător, este puțin probabil ca elaborarea vaccinurilor să fie afectată de prezența acestei mutații.

Sursa foto: Miroslava Chrienova de la Pixabay