În  România, la ora actuală, s-au înregistrat  69 de morți din cauza coronavirusul, iar mulți dintre ei sufereau de diabet zaharat. Medicul Cătălin Nica, specialist în diabet, nutriție și boli metabolice, a explicat într-un interviu pentru Libertatea, de ce un pacient cu diabet zaharat este mai expus în fața infecției cu noul coronavirus decât alte persoane și le spune celor care au această afecțiune ce să facă în această perioadă.

Doctorul Cătălin Nica spune că acești pacienți au o anumită limitare, organismul lor nu poate face față pentru o perioadă mare infecției cu noul coronavirus, având în vedere că pacientul cu diabet zaharat de tip II are mai multe probleme de sănătate, are și suferințe cardiace, și respiratorii.

Diabetul zaharat de tip II scade durata de viață, ia ani buni din viața omului, iar în momentul în care se infectează și cu COVID-19, pacientul are resurse limitate în lupta cu noul virus”, a spus acesta.

“Pacientul are un prognostic mai puțin bun în lupta cu COVID-19 față de ceilalți pacienți care nu au diabet zaharat”, explică doctorul.

Totoodată, acesta subliniază că în cazul pacienților cu diabet care țin boala sub control și nu suferă și de alte afecțiuni, riscul de a face o formă moderată sau severă cu coronavirus se apropie de cel al unui pacient obișnuit. De asemenea, el recomandă celor care suferă de diabet și sunt insulino-dependenți să se asogire  că au acasă suficientă insulină și teste pentru monitorizarea glicemiei.

 

“De obicei, e necesară creșterea dozelor de insulină, e necesară o monitorizare mai frecventă a valorilor de glicemie, de patru ori pe zi, față de o dată pe zi. Este nevoie să respecte recomandări legate de hidratare corespunzătoare și alimentație corespunzătoare bolii”, a mai declarat doctorul.

Citește și: