Moringa crește în India, Pakistan, Bangladesh și Afganistan și încet-încet exerții din Occident îi descoperă proprietățile, care nu sunt deloc puține. Coaja sa, seva, rădăcinile, frunzele, semințele, florile acestui arbore sunt folosite de sute de ani în afecțiuni ale stomacului, în diabet, astm, artrită, epilepsie, afecțiuni ale tiroidei, anemie, infecții virale, bacteriene, fungice și chiar cu paraziți.

Mai mult, aduc beneficii și în cazul bolilor degenerative, ajutând și ficatul, pielea, părul, oasele, imunitatea, sistemul cardiovascular, rinichii, ochii. Iar studii recente arată că este de folos în prevenirea cancerului.

Mai multă vitamina A decât morcovii, mai mult calciu decât laptele, mai multă Vitamina C decât portoclalele

Nu doar că are efecte terapeutice, însă moringa, o plantă extrem de versatilă, este consumată și ca aliment, în părți ale lumii unde malnutriția este o problemă. Se folosesc mai cu seamă frunzele sale, uscate, care rețin multe vitamine și minerale. Acestea conțin mai multă vitamina A decât morcovii, mai mult calciu decât laptele, mai mult fier decât spanacul, mai multa vitamina C decât portocalele și mai mult potasiu decât bananele. Practic, e vorba despre o plantă aproape conmpletă, pentru că și cantitatea de proteine e mai mare decât cea care se găsește în lapte sau ouă.

Și dacă mai era nevoie să dai fuga la farmacie să întrebi de moringa, află că pulberea obținută e și plăcută la gust. De altfel, unele companii s-au și grăbit să includa moringa în produse ca sucuri, batoane nutritive sau gustări sănătoase.

Cât despre uleiul de moringa, extrem de bogat în nutrienți, acesta urmează ca de anul acesta să fie introdus în produsele pentru îngrijire. Caută-l pe etichete și profită de calitățile sale!

Planta are beneficii extraordinare și pentru starea de sănătate a animalelor de companie.

Foto: Pixabay