Cum să crești mobilitatea coloanei

Chiar și activitățile obișnuite, de zi cu zi, pot conduce la agravarea durerii de spate. Atunci când sunt desfășurate necorespunzător. Statul prea mult pe scaun, condusul mașinii pe distanțe mari, poziția necorespunzătoare în fața calculatorului, în timpul mesei sau în timpul exercițiilor fizice, poziția incorectă în timpul somnului, toate contribuie la accentuarea suferinței. Iar mobilitatea coloanei scade treptat.

Dacă durerea de spate persistă, se recomandă consultul unui medic reumatolog pentru evitarea acutizării simptomelor.

Un program de exerciții fizice poate însă întări mușchii și crește mobilitatea coloanei, prin mobilizarea articulațiilor vertebrale:

Exercițiul I:

Întinde-te pe burtă pe o suprafață dreaptă și îndoaie picioarele până când îți prinzi gleznele cu mâinile. Menține spatele arcuit, până ajungi în poziția „Coșuleț”. Relaxează-te și repetă exercițiul de 10 ori.

Se afișează

Exercițiul II:

Așează-te în genunchi, cu palmele pe podea și împinge trunchiul către spate, astfel încât fesele să atingă călcâiele, iar capul să fie poziționat la nivelul brațelor. Menține spatele drept, revino în poziția inițială și repetă exercițiul de 10 ori.

Exercițiul III:

Așează-te pe saltea cu picioarele încrucișate. Ridică mâna stângă și îndoaie brațul astfel încât să îți prinzi palma dreaptă la spate. Rămâi în această poziție timp de câteva secunde și repetă exercițiul prin schimbarea brațelor.

 

Se afișează

Exercițiul IV:

Rămâi în poziția anterioară, dar de data aceasta cu brațele în sus. Îndoaie brațul stâng, prinde cotul cu mâna dreaptă și trage ușor spre spate. Repetă exercițiul, alternând brațele.

Se afișează

Exercițiul V:

Așează-te pe saltea și întinde picioarele în față. Întinde brațul stâng în față, iar pe cel drept în spate. Prin rotire, adu brațul drept lângă cel stâng. Schimbă apoi brațele și repetă exercițiul.

Se afișează

Exercițiul VI:

Stai în poziție verticală cu picioarele depărtate și execută minim 10 aplecări laterale ale trunchiului și apoi 20 de aplecări în față și în spate. Poți alterna cu rotiri de trunchi.

Sursa foto: Nu-ți întoarce spatele