Mituri despre îngrijirea pielii sunt promovate de diverse reclame. Sunt și o mulțime de idei preconcepute, transmise din gură-n gură. Și s-au repetat atât de des, că au ajuns reguli de bază.

6 mituri despre îngrijirea pielii demontate de medicul dermatolog

Iată şase dintre cele mai cunoscute mituri despre îngrijirea pielii explicate cu argumente medicale.

1.Tenul gras nu are nevoie de hidratare

Deşi greu de crezut, tenul gras se poate deshidrata. Sebumul se varsă la suprafaţa pielii din glandele sebacee. Nu oferă, însă, niciun avantaj în ceea ce priveşte hidratarea pielii. Aceasta este menţinută datorită unor lipide produse ca urmare a procesului de reînnoire a epidermului la fiecare 28 de zile. Ele formează o anvelopă de protecţie împotriva pierderilor de apă. Și au o compoziţie diferită de cea a sebumului.

„Persoanele cu ten gras nu sunt scutite de ritualul de hidratare. Pentru ele sunt potrivite cremele şi serurile pe bază de hidroxiacizi care neutralizează sebumul. Acestea se combină cu produse care stimulează producţia naturală de acid hialuronic sau intervenţii precum peelingurile chimice hidratante sau injecţiile cu acid hialuronic.”, explică dr. Laurenţiu Vlădău.

Tenul gras riscă să dezvolte leziuni inflamatorii. În urma expunerii la soare, duc la apariţia petelor pigmentare. De aceea este importantă folosirea unei creme cu factor de protecţie. „Procedurile cosmetice preferate de persoanele cu seboree sunt peelingurile chimice cu acid glicolic, salicilic şi lactic, deoarece acestea duc la o uniformizare a texturii pielii, reducerea cantităţii de ulei şi prevenirea leziunilor acneiforme.”, a completat specialistul dermatolog.

2.Nu avem nevoie de protecţie solară într-o zi noroasă

Radiaţiile UV ating suprafaţa Pământului chiar şi într-o zi noroasă. Astfel că protejarea pielii este necesară în fiecare zi indiferent de anotimp, prin aplicare unei creme cu indice SPF.  “De asemenea, doamnele nu ar trebui să cadă pradă ideii că purtarea machiajului cu indice SPF le protejează. Ar fi necesară aplicarea unei cantitatea demachiaj de 14-15 ori mai mare de font de ten sau pudră decât de obicei pentru a atinge nivelul de protecţie pe care îl poate oferi un produs realizat special în acest scop”, spune dr. Vlădău.

3.Machiajul cauzează acneea

Nu există studii care să indice clar faptul că machiajul poate cauza acnee. Produsele de machiaj sunt realizate tocmai pentru a rămâne pe partea superioară a pielii; ele nu sunt absorbite în pori şi nici nu cauzează probleme, cum ar putea face spre exemplu cremele hidratante grase, emoliente. În schimb, acneea poate apărea dacă este sărit seara procesul de demachiere, iar machiajul rămâne pe ten chiar şi pe timp de noapte.

4.Pielea ar trebui să „strângă” după spălare

Dacă tenul nu are o senzaţie de proaspăt şi suplu după spălare, acest lucru înseamnă că a fost folosit un produs care este mult prea dur cu pielea. Produsele prea dure cu tenul privează pielea de uleiuri naturale şi, în consecinţă, pot fi evidenţiate ridurile, iar în unele cazuri se poate declanşa un episod de acnee, deoarece glandele sebacee vor secretă sebum în exces în aceste situaţii.

5.Dacă tenul este curăţat des, acneea va dispărea

Aceasta este una dintre cele mai comune mituri cu privire la acnee. „Din păcate, însă, demachierea frecventă, folosind o presiune prea mare, sau supraexfolierea pielii nu vor face decât să agraveze problema. Tenul acneic are nevoie de fapt, de un nivel mic sau mediu de sebum pentru a se proteja. Persoanele care „tratează” pielea grasă cu produse pe bază de alcool adesea observă că în final pielea rămâne deshidratată, iritată, sensibilizată şi chiar mai grasă decât era la început”, explică dr. Laurenţiu Vlădău.

Bacteriile cauzatoare de acnee se află mai adânc în foliculi sub piele, astfel că spălarea tenului la suprafaţă nu va face ca afecţiunea să dispară. Pielea acneică are nevoie de produse care conţin acid salicilic, pentru a curăţa profund şi îndepărta impurităţile de la suprafaţă sau de peroxid de benzoil, care are efect antibacterian.

6.Apa caldă deschide porii, iar apa rece îi închide

Porii nu sunt sensibili la temperatură. Apa fierbinte duce la vasodilataţie şi ulterior la edematiere (“umflare”) temporară a pielii. Acest lucru face porii, sau orificiile de deschidere a glandelor sebacee, mai dilataţi şi vizibili. În cazul apei reci, efectul este invers. Aceste procese durează  secunde sau minute şi nu au semnificaţie majoră asupra caracteristicilor pielii.

Te-ar putea interesa și care sunt greșelile pe care le facem zilnic în îngrijirea pielii. Citește despre asta aici.

Sursa foto: Hebra Dermatologie