1. Mituri despre îngrijirea dinților: Frecarea dinților cu sare curăță bine dinții

Această procedură este, în fapt, dăunătoare deoarece granulele de sare sunt foarte abrazive, astfel încât zgârie sau tocesc dinții și irită gingia. “Pe lângă faptul că efectul obținut nu este cel dorit, acest obicei este riscant și pentru sănătate: o parte din sarea folosită la periaj se poate ingera, iar excesul de sare este cunoscut ca având efecte negative asupra organismului”, explică Dr. Mihaela Dan.

2. Mituri despre îngrijirea dinților: Bicarbonatul curăță bine dinții

Convingerea că frecarea dinților cu bicarbonat este o alternativă bună la spălarea cu pasta de dinți este, din păcate, extrem de larg răspândită. “Deși bicarbonatul are efect de neutralizare a acizilor, acesta este totodată și abraziv, nefiind recomandată utilizarea lui în formă pură. Există paste de dinți care conțin bicarbonat de sodiu, dar de granulație foarte mică, alături de extracte de plante, care sunt mult mai indicate pentru îngrijirea dinților”, recomandă specialistul ortodont.

3. Mituri despre îngrijirea dinților: Ața dentară este indicată doar adulților

Ața dentară este indicată și pentru curățarea spațiilor interdentare ale dinților de lapte, pentru că smalțul copiilor este foarte sensibil la carie și pe aceste zone apar cel mai frecvent carii. În plus, pentru a fi mai ușor de folosit de către cei mici, ața dentară pentru copii are un suport special de plastic (ca o praștie), care să o facă mai ușor de folosit.

Citește și: 5 întrebări pentru medicul ortodont. Cum să te informezi înainte de a-ți pune un aparat dentar

4. Mituri despre îngrijirea dinților: Ața dentară produce spații între dinți

Dacă ața dentară este foarte groasă și este împinsă cu putere între dinți, într-adevăr aceasta poate în timp să lărgească ușor spațiul interdentar.

“Rolul aței dentare este de îndepărtare a resturilor rămase în jurul dinților și gingiilor, pentru a elimina bacteriile dăunătoare și a menține dinții sănătoși. Atunci când începem să o folosim putem experimenta sângerarea gingiilor, însă după o perioadă scurtă această problemă va dispărea de la sine. Așadar, folosită cu grijă, fără presiune mare și într-o variantă mai subțire, vom beneficia doar de efectele pozitive ale folosirii ei”, asigură Dr. Mihaela Dan, ortodont.

5. Mituri despre îngrijirea dinților: Periuța dentară cu peri duri curăță mai bine dinții

Este adevărat că o periuță dentară cu peri duri poate curăța mai bine dinții, însă în același timp există riscul de a răni gingia. Aceasta se retrage cu timpul și produce sensibilitate dentinară, mai ales dacă este apăsată cu presiune mare, așa cum se întâmplă cu majoritatea bărbaților.

Citește și: Îngrijirea corectă a dinților previne numeroase probleme stomatologice. Ce riscăm dacă nu ne curățăm corect dinții

6. Mituri despre îngrijirea dinților: Periuța cu peri moi este ceea mai indicată pentru dinți

Dr. Mihaela Dan, Clinica Orto-ImplantAcest tip de periuță este folosită de persoanele care au probleme parodontale. Din păcate, nu curăță eficient placa bacteriană foarte aderentă, iar bacteriile rămase pot agrava afecțiunea parodontală. “Folosită cu mișcările și presiunea corecte, periuța dentară cu peri de duritate medie va curăța foarte bine dinții, fiind cea mai recomandată. Nu în ultimul rând, este foarte important ca aceasta să fie înlocuită la fiecare trei – patru luni sau chiar mai devreme, dacă perii sunt uzați, deoarece o periuță de dinți uzată nu va curăța eficient dinții”, explică medicul ortodont.

Nu asculta de mituri despre îngrijirea dinților. Așadar, dacă anumite sfaturi de îngrijire a dinților nu par foarte de încredere, este indicată consultarea părerii unui medic stomatolog înainte de a le urma. În felul acesta ne vom asigura un zâmbet frumos dar, mai ales, sănătos, evitând efectele negative care pot veni odată cu adoptarea unor măsuri incorecte de îngrijire a danturii.

Sursa foto: 123rf.com