”Pe baza acestor informații știm acum că probabilitatea ca sexul să fie factorul declanșator pentru stopul cardiac este foarte mică”, a declarat pentru sursa citată doctor Sumeet Chugh de la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles, autor principal al studiului. Chugh și colegii săi au anunțat această descoperire în cadrul Sesiunii Științifice din 2017 organizată de Asociația Americană a Inimii (AHA) în Anaheim, California, Statele Unite, dar și în ”Journal of the American College of Cardiology”.
Stopul cardiac presupune oprirea bruscă a activității cardiace și a respirației și pierderea cunoștinței. Spre deosebire de atacul de cord, care se produce când fluxul de sânge într-o anumită parte a inimii este blocat, stopul cardiac are loc în urma unor disfuncționalități ale sistemului electric al cordului, de multe ori cauzate de ritmul cardiac neregulat. Stopul cardiac se poate produce fără niciun simptom și este, de multe ori, fatal dacă nu este tratat în câteva minute.
Bărbații sunt cei care sunt răpuși mai des de infarct
Anual, în Statele Unite, peste 300.000 de persoane mor ca urmare a unui stop cardiac, potrivit cercetătorilor. Pentru acest studiu, ei au analizat rapoarte medicale detaliate de la toate persoanele adulte care au decedat în Portland, Oregon, din 2002 până în 2015. Pacienții care au suferit un stop cardiac asociat activității fizice aveau fibrilație ventriculară — o tulburare foarte gravă a ritmului normal al inimii — și tahicardie, o problemă în care rata bătăilor inimii depășește cu mult frecvența normală. Majoritatea cazurilor erau bărbați care aveau o istorie în ceea ce privește afecțiunile cardiace. În medie, doar circa 1 din 100 de bărbați și 1 din 1.000 de femei suferă un stop cardiac în timpul activității sexuale, a descoperit studiul. Aproape 20% dintre pacienți au supraviețuit în urma unui stop cardiac asociat sexului în comparație cu circa 13% în urma unui astfel de eveniment asociat cu alte activități.
Învață manevrele de resuscitare ca să fii pregătită oricând
Rata de supraviețuire depinde de rapiditatea cu care pacienții primesc resuscitare cardio-respiratorie (RCR). Cercetarea a subliniat că o astfel de intervenție a fost efectuată în numai o treime dintre cazuri, în ciuda faptului că era de față partenerul de viață al persoanei afectate, mai arată și BBC. În acest sens, doctor Chugh a subliniat necesitatea învățării administrării RCR. ”Aceste descoperiri evidențiază importanța eforturilor susținute de educare a publicului în privința RCR pentru stop cardiac, indiferent de circumstanțe”, a spus acesta.