Studii realizate la nivel european au dovedit că, în majoritatea cazurilor, mişcarea asistată, sub supraveghere medicală, acţionează ca un medicament asupra articulaţiilor dureroase.

Mișcarea asistată e medicament

”Una din cele mai performante tehnologii pentru prevenirea și tratarea afecțiunilor coloanei vertebrale, pe care o folosim, și-a dovedit eficiența din plin de-a lungul anilor. Și a fost creată în Finlanda. Este vorba despre un sistem David de reabilitare a coloanei vertebrale. Este format din şase aparate computerizate care se bazează pe mișcare. Și care completează efectele gimnasticii medicale, kinetoterapiei. Sau pot înlocui înotul ori alte sporturi necesare întăririi musculaturii paravertebrale.”, explică dr. Iulia Belc, medic primar medicină fizică și de reabilitare, la Bio Ortoclinic.

După tratamentul cauzal şi antialgic realizat non-invaziv prin decompresie sau mobilizare vertebrală ori prin fizioterapie, prin noua tehnologie se menţin rezultatele terapiei pe termen lung. Aparatele pentru mișcarea asistată lucrează musculatura mică, profundă, ”lipită” de coloană. Aceasta e cel mai puţin folosită în viaţa de zi cu zi. De obicei, punem la lucru mai ales grupele musculare şi articulaţiile mari.

Cum funcţionează aparatele

Nu toată lumea are aceeaşi problemă. Aşa că aparatele evaluează fiecare pacient în parte, la mobilitate, forţă şi rezistenţă musculară. Sistemul computerizat realizează o fişă electronică a pacientului. Iar parametrii se transmit apoi către un computer central care crează, pe baza datelor respective, al istoricului bolii, al stării actuale şi capacităţii fizice a pacientului, un program personalizat, menit să rezolve exact problemele pe care le are pacientul în cauză.

După aceea, persoana evaluată poate lucra cu cele şase aparate pentru reabilitarea musculaturii coloanei, sub supravegherea unui specialist. Care are grijă ca mişcarea să se facă în limitele indicate de ecranul electronic al fiecărui aparat, chiar în timpul antrenamentului. Rezultatele fiecărei serii de exerciţii sunt înregistrate într-o bază de date. Și, în funcție de ele, se efectuează periodic un profil al coloanei vertebrale care se compară cu valorile normale standard, dar şi cu cele iniţiale ale pacientului. Ca să se poată vedea rezultatele.

Are contraindicații?

”Evaluările sunt efectuate la început, iar progresul şi rezultatele sunt furnizate de rapoarte obiective, atât medicilor, cât şi pacienţilor, care în acest fel vor deveni mai motivaţi. Programul se întinde pe o perioadă de 6-12 săptămâni și necesită o frecvență de minimum 2 ori pe săptămână. Între şedinţe trebuie să existe o pauză de minimum o zi, pentru ca beneficiul terapeutic să fie maximizat. Programul poate fi urmat însă şi profilactic, de persoanele care vor să se asigure că nu vor avea probleme la nivelul coloanei vertebrale. În acest caz e indicat ca programul să fie urmat măcar o dată la două săptămâni”, spune dr. Iulia Belc.

Tehnologia de recuperare medicală pentru coloana vertebrală tratează durerile de spate nespecifice, modificările degenerative, hernia de disc şi chiar situaţiile post chirurgicale, la recomandarea neurochirurgului. ”Are însă şi unele contraindicaţii pe care le stabileşte medicul specialist. Printre acestea se numără tumorile, inflamaţiile acute şi fracturile recente”, subliniază dr. Belc. O ședință de terapie costă 150 de lei, dar există și pachete de preț personalizate.

Sursa foto: Bio Ortoclinic