Ce spune mirosul zonei intime despre sănătate
Transpiraţia unui om sănătos şi curat nu are miros. Bacteriile de la suprafaţa pielii, care intră în contact cu transpiraţia, sunt cele care dau un iz specific fiecăruia dintre noi. Este şi motivul pentru care anumite părţi ale corpului, precum picioarele, regiunea inghinală, axilele sau pliurile de sub sâni la femei, miros mai accentuat decât altele şi necesită o îngrijire aparte. Când, în ciuda curăţeniei corporale şi a igienei orale corecte, se simt mirosuri specifice, e cazul să tragem un semnal de alarmă şi să dăm fuga la medic.
Nici prea-prea, nici foarte-foarte
Fiecare femeie are un miros specific, în special în regiunea vaginală. Însă acesta se modifică în funcție de diferiți factori pe parcursul unei luni. Spre exemplu, înaintea și în timpul menstruației, mirosul vaginal capătă mai multă intensitate și devine neplăcut. Unele dintre noi simt un iz neplăcut în urma actului sexual. Însă acestea sunt reacții firești ale organismului, care trec de la sine. Din fericire, vaginul are un mecanism propriu de curățare, așa încât, dacă nu este agresat zilnic cu tot felul de chimicale, cu lenjerie intimă sintetică și strâmtă și i se face igiena corect, nu are deloc de suferit. Excesul de zel poate duce la apariția unor probleme de sănătate. Iar irigațiile și dușurile vaginale, fără recomandarea medicului, pot fi devastatoare, în timp, ducând la apariția vaginitei sau a bolii inflamatorii pelvine.
Izurile anunță probleme
Deși o glumă nevinovată, bancul cu orbul care trece pe lângă Pescărie și spune „Buna dimineața, domnișoarelor!” se poate dovedi a fi, uneori, cât se poate de real. Căci, indiferent de cât de curată este o femeie, aceasta poate face o infecție care să-i creeze astfel de probleme. Mirosul zonei intime o poate da de gol. Mirosul de pește poate anunța prezența unei infecții precum vaginita bacteriană și devine mai supărător în timpul actului sexual. Și tricomoniaza face ca vaginul să miroase a pește, însă izul este însoțit și de secreții specifice. Când regiunea intimă capătă iz de WC public, e musai să ajungi la medic, căci pot fi de vină anumite boli transmisibile sexual, precum Chlamydia sau gonoreea. Un miros asemănător merelor stricate sau acetonei poate anunța prezența diabetului, din cauza corpilor cetonici prezenți în urină.
Numai medicul știe ce ți se potrivește
“Automedicația e o problemă de sănătate publică în România. Importanța unui consult medical și riscurile automedicației nu sunt conștientizate, iar sănătatea devine o prioritate doar atunci când este amenințată. Consultația ginecologică de rutină, însoțită de o ecografie transvaginală, este recomandată periodic, cel puțin de două ori pe an la persoanele tinere, active sexual și o dată pe an pentru femeile la menopauză. De cele mai multe ori, medicamentele administrate nu sunt de fapt cele indicate și nu numai că nu vor avea efect în ameliorarea simptomelor, pot chiar să le agraveze și să determine efecte nefavorabile. Numai cadrele medicale pot diagnostica și trata corect o infecție vaginală, căci numai medicul poate pune diagnosticul de infecție vaginală și a tipului de infecție, pe baza istoricului medical și al examenului vaginal.”, spune Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, Președintele Societății Române de Ultrasonografie în Obstetrică și Ginecologie.
Sursa foto: 123rf.com