Probabil că nu degeaba a fost aleasă „minte sănătoasă în corp sănătos” drept expresie laitmotiv a sănătății în general. Și nu e specialist care să nu ne repete aceste vorbe atunci când îi trecem pragul. Oricare ar fi problema de care suferim. Căci totul pornește de la creier, până la urmă. Cu cât e stresul mai mare, cu cât ne macină mai mult greutățile, cu atât e mai greu să ne menținem starea de sănătate. Iar când vine vorba de făcut copii, psihicul joacă un rol crucial. Uneori, mintea nu te lasă!

Ai grijă ce și cum îți dorești!

De cele mai multe, când există probleme de fertilitate în cuplu, cauza împovărează umerii femeii. După opinia generală, cauzele de infertilitate sunt atribuite majoritar femeilor. Totuși, statisticile arată că barbații și femeile sunt responsabili în mod egal pentru problemele de infertilitate în cuplu.

Lăsând la o parte bolile care împiedică apariția unei sarcini, stresul acționează constant asupra psihicului. Iar la bărbații sănătoși, fără vicii, acesta este principalul motiv pentru care se inhibă și nu mai pot să producă spermatozoizi apți să procreeze. Prin urmare, cu cât ești tu mai presată de gândul de a deveni mamă, cu atât îi inhibi lui capacitatea de a-ți împlini visul. Or, dezechilibrele emoționale afectează cam toate aspectele vieții, inclusiv activitatea sexuală a unui cuplu și relația în sine. În astfel de condiții e chiar firesc ca imposibilitatea de a deveni părinți să ducă la destrămarea a tot ceea ce a însemnat o frumoasă poveste de iubire.

Cine e de vină că mintea nu te lasă?

Problematica infertilității rămane complexă, depășindu-și statutul de afecțiune fiziologică. Atinge puternic planul emoțional, devenind un factor determinant pentru imposibilitatea de a procrea. Se poate vorbi chiar de instalarea unui cerc vicios al efectelor psihologice. Când infertilitatea este generată de stres, presiunea crește și mai mult, laolaltă cu frustrarea, în vreme ce comunicarea în cuplu se deteriorează și apar tensiunile și conflictele. Partenerii de viață ajung să dea vina unul pe celălalt, chiar dacă testele și analizele susțin starea lor bună de sănătate.

În alte cazuri, există temeri provocate de situația materială sau de  experiențe nefericite din trecut, cum ar fi un avort spontan, nașterea unui copil cu malformații sau mort. Uneori, femeia vrea să rămână însărcinată doar pentru a-i face pe plac partenerului sau pentru a-și păstra locul de muncă. Oricare ar fi motivul dorinței de a deveni mamă, presiunea creată anulează satisfacția sexuală, iar bărbaților le cauzează disfuncții erectile.

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Stresul face rău

Este important de reținut că stresul afectează diferit fiecare persoană. Însă când stresul devine cronic, pe o perioadă îndelungată (și în special cel generat de eșecul în privința obținerii unei sarcini), se produce în general o schimbare hormonală extrem de importantă. Crește nivelul de adrenalină și noradrenalină – hormonii responsabili de răspunsul organismului la traumatisme fizice și emoționale.

Ceea ce duce la afectarea funcției trompelor uterine la femei, la scăderea vascularizării la nivelul mucoasei uterine și implicit îngreunează implantarea ovulului fertilizat în uter. Mai mult decât atât, un grad ridicat al acestor hormoni afectează formarea de ovule și spermatozoizi. Acest lucru explică și de ce stresul nu afectează doar abilitatea de a concepe natural, ci și rata de succes a inseminării artificiale și a fertilizării in vitro.

Afli mai multe la Bulina de sănătate

Sursa foto: 123rf.com