CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

„Vârful pandemiei îl văd în a doua jumătate a lunii aprilie. Dar îl văd mai ascuţit sau mai domol, în funcţie de ceea ce vom face noi, atât ca activitate medicală, dar şi populaţia prin măsurile care trebuie într-adevăr respectate. Poate fi în jur de de 10.000, poate fi în jur de 15.000, depinde cum avem rata de transmitere locală, accelerată sau nu. Poate fi din cazuri uşoare şi medii, poate fi din cazuri grele, critice, care necesită suport, şi atunci vom avea o aglomerare a terapiilor intensive şi vom avea şi decese”, a declarat Nelu Tătaru, la postul TVR1, citat de Agerpres.

Ridicarea restricțiilor ar urma să înceapă abia pe la finalul lunii mai.

„Să ne gândim cam la două săptămâni după ce va trece vârful, să putem relaxa, în condiţiile în care vom respecta în continuare nişte precauţii. Pe final de mai, în măsura în care numărul de cazuri noi vor scădea şi numărul de decese nu se va mai accentua”, a precizat Tătaru, răspunzând unei întrebări cu privire la momentul când vor începe să fie ridicate restricţiile.

Ministrul Sănătății a mai adăugat că, în aproximativ o lună, România va avea un model de vaccin împotriva noului tip de coronavirus, care va fi testat pe persoane tinere.

„Avem o modificare a virusului, încât nu a ajuns la o stabilitate, astfel încât să putem face acel vaccin pentru coronavirus. Se lucrează, sunt diferite ţări care lucrează în acest moment. Şi noi, cam într-o lună, vom lua un model în care vom testa. Testarea se face pe persoane tinere. (…) Vom avea mai multe vaccinuri în testare”, a declarat ministrul Sănătăţii, într-un interviu la postul Realitatea Plus, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, vaccinul nu va putea fi gata mai devreme de opt luni.

„​Se lucrează în acest moment, dar mai devreme de şase-opt luni să nu ne aşteptăm să avem un vaccin, care să fie verificat atât ca beneficiu, cât şi ca efecte secundare pe anumite grupe, pe anumite patologii”, a mai menţionat ministrul Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat în această seară, în emisiunea Legile puterii de la Realitatea PLUS, că România trebuie să se concentreze în momentul de față pe scenariul patru, cel în care ne și aflăm, și să nu se grăbească să avanseze ipoteze legate de posibile alte scenarii. „Avem doar scenariul 4 ce trebuie gestionat. Avem peste 2000 de infectări (cu coronavirus). Nu ne gândim la scenariul 5 sau 6. Dacă avem doar aceste 2000 de infectări este un scenariu ușor. Dacă apar noi cazuri sau cazuri critice și severe, atunci va fi un scenariu greu”, a spus ministrul, subliniind că trebuie să ne limităm doar la acest scenariu.

Citește și: