„Nu renunţăm, nu relaxăm, tocmai pentru acest hop care va veni şi trebuie trecut”.

„Mai avem două, trei săptămâni în care vom creşte ca şi număr de cazuri, vor exista şi decese, dar trebuie să le gestionăm în limita în care putem gestiona o pandemie cu un „duşman” – dacă pot spune aşa – necunoscut care are în acest moment doar un tratament simptomatic prin evaluare, până la descoperirea unui vaccin. Ne aflăm în plină pandemie, în Scenariul 4. Fiecare deplasare urmăreşte evaluarea unităţilor spitaliceşti, pentru a putea acorda asistenţă medicală atât patologiei cu infecţie COVID-19, cât şi patologiei infecţiei non-COVID, necesarul de echipamente sanitare şi medicamente, protecţia personalului medical, precum şi capacitatea testărilor.   Există şi o parte pe care o urmărim în evaluarea şi previzionarea evoluţiei acestei pandemii la nivelul României. Este vorba despre distanţarea socială şi izolare voluntară la domiciliu.   Izolarea voluntară la domiciliu face parte din tratament. Izolarea voluntară la domiciliu este acea parte care face ca numărul de cazuri să crească mai uşor, mai puţin, într-un număr mai constant.   De exemplu, un pacient sau un purtător sănătos ar putea să infecteze 5, 6 persoane, în loc de una, două, cât poate infecta într-o comunitate închisă cum este familia.   O evoluţie fulminantă ţine foarte mult de această izolare voluntară. Ştiu că este greu, repet, hai să dăm fiecare dintre noi un timp al nostru pentru viitor”, a declarat Nelu Tătaru.

Alexandru Rafila a precizat că trebuie mai întâi să scadă numărul de cazuri și abia apoi se poate vorbi de o relaxare a restricţiilor , care poate interveni doar în anumite condiţii.

”În România cred că ar trebui să avem elemente obiective când se iau măsurile de relaxare, care se referă la limitarea numărului de cazuri noi, adică să ne aflăm pe un trend descendent. Măsurile nu trebuie neapărat luate identic la nivel naţional, le putem lua diferit, în funcţie de contextul local. Sunt judeţe în România care au de exemplu şi în momentul de faţă doar câteva cazuri de boală. În astfel de comunităţi sigur că activitatea poate să reintre în normal mult mai repede decât altele care înregistrează sute sau chiar mii de cazuri”.

Citește și: