Conform unui anunț al Ministerului Sănătății, făcut miercuri seară, potențialii donatori vor fi selectați dintre pacienții care au fost internați pentru COVID-19, vindecați și externați.

În acest moment sunt 3 aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății în București, Iași și Timișoara. Acestea vor fi utilizate conform ordinului.

„Donarea de plasmă convalescență COVID-19, asemenea donării de sânge, este voluntară și neremunerata,” se arată în ordinul ministerial citat de Ziare.com.

Cum sunt selectați potențialii donatori

Potențialii donatori vor fi selectați dintre pacienți care au fost internați pentru COVID-19, fiind confirmați prin test RT-PCR pozitiv, vindecați și externați în urmă RT-PCR negativ.

Centrele de transfuzie sanguină vor încheia protocoale de colaborare cu spitalele care tratează pacienți COVID-19 în vederea identificării pacienților vindecați, potențiali donatori, cu respectarea regulilor naționale și ale UE de protecție a datelor cu caracter personal, prin semnarea de către pacient a unui consimțământ informat.

Spitalele vor furniza centrelor de transfuzie sanguină datele personale și datele de contact ale pacienților eligibili, rezultatele testelor RT-PCR și/sau testelor serologice, perioada internării și dată externării.

„Centrele de transfuzie sanguină vor contacta potențialii donatori și îi vor programa pentru consult, analize și donare.

Paciențîi vindecați pot contacta de asemenea centrele de transfuzie sanguină în vederea programării pentru donare,” precizează documentul.

Când este eligibilă o persoană vindecată

Ordinul ministerial stabilește mai multe criterii pentru eligibilitatea donatorului:

– Donarea se va face la cel puțîn 14 zile de la dispariția completă a simptomelor și cel puțin un test COVID-19 negativ RT-PCR;
– Intervalul între două donări de plasmă să fie de minimum 2 săptămâni;
– Prezentarea biletului de externare din spital și a rezultatelor testelor RT-PCR și opțional a testelor serologice pentru detecția anticorpilor anti_SARS-Cov-2 (calitativ sau cantitativ);

– Semnarea consimțământului informat pentru intrarea în procedura de selecție în vederea donării de plasmă prin plasmafereză și/sau sânge total și pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date națională și europeană;
– Încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislației naționale.

Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) va fi distribuită de către centrele de transfuzie sanguină, la cererea spitalelor din județul respectiv care asigura asistență medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.

Ce pacienți vor primi plasmă

Plasma se va administra doar pacienților critici confirmați cu COVID-19 (prin metodă RT-PCR), cu vârstă de cel puțin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescență prin semnarea consimțământului informat și care se încadrează în următoarele criterii:

a) Se află într-o secție de ATI, avizată de Comisia de ATI, dintr-un spital desemnat prin Ordinul ministrului sănătății nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a Listei spitalelor care asigura asistență medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a ÎI-a și a Listei cu spitalele de suport pentru paciențîi testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, cu modificările și completările ulterioare;
b) Prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe/a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat;
c) PaO2/FiO2 < 300;
d) Sunt ventilati mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubatiei și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvența respiratorie ≥ 30/min, saturație în oxigen ≤ 93% cu oxigen pe masca facială, paCO2 > 55 mmHg la pacienții fără BPCO).

Vezi și Nelu Tătaru anunță un pas uriaș în lupta: ”Vom da Ordinul cu protocolul de recoltare de plasmă autoimună de la pacienții vindecați”

Citește și: