Cercetătorii de la Oxford sunt de părere că pandemia se afla într-un punct mai avansat al răspândirii decat s-a crezut inițial ți estimează că virusul a infectat deja milioane de oameni din toată lumea. În Marea Britanie, jumătate din populație ar fi luat deja contact cu virusul.  În cazul in care ipoteza lor ar fi reală, asta ar însemna că transmiterea comunitară a virusului a început la mijlocul lui ianuarie și că majoritatea oamenilor fie au fost asimptomatici, fie au confundat COVID-19 cu o simplă raceală.

Coordonatorul studiului, profesesoara Sunetra Gupta, epidemiologul Oxford, a declarat că susține în continuare decizia Marii Britanii de a carantina țara, chiar in cazul în care teoria elaborata de el și de colegii săi se dovedește corectă.

 

Dacă rezultatele muncii experților Oxford ar fi valide, asta ar însemna că milioane de oameni au devenit deja imuni în fața COVID-19. Teoretic, restricțiile sociale ar putea fi ridicate mai repede decât se așteptau politicienii în prima faza. Gupta spune că în acest moment e nevoie de cât mai multe teste pentru anticorpi, care să arate cine a dezvoltat imunitate la virus și cine nu.

Echipa de cercetare coordonată de Gupta lucrează alaturi de experți de la universitatile din Cambridge și Kent pentru a produce un kit de testare în masă disponibil cât mai rapid.

Citește și: