Migrena este o situație medicală tot mai des întâlnită în rândul românilor. În special la cei care trăiesc în mediul urban. Dar cum putem să ne dăm seama dacă suferința prin care trecem este durere de cap sau migrenă?
„Migrena este o patologie foarte frecventă la tineri și la adulți. Care poate deveni invalidanta dacă nu este tratată corect. Tratamentul corect al unui pacient cu cefalee presupune identificarea tipului de durere de cap (migrenă, cefalee cluster, cefalee tensională etc.). Înseamnă excluderea altor cauze secundare de cefalee (sindrom de hipertensiune intracraniană benignă, formațiuni intracraniene înlocuitoare de spațiu, hemoragie intracraniana etc.).
După stabilirea cu certitudine a tipului de sindromi cefalalgic, medicul neurolog va recomanda atât tratament de prevenție al crizelor dureroase, cât și tratament pentru momentul acut al crizei.”, explică, în linii mari, medicul neurolog, Raluca Badea, specialist Brotac Medical Center.
Care este diferența dintre migrenă și durerea de cap?
Durerea de cap este denumită științific cefalee. Este provocată de stres, oboseală sau se poate declanşa ca urmare a unei lovituri în zona craniului. Migrena, pe de altă parte, poate fi un semnal de alarmă privind funcţionarea deficitară a ficatului, afecţiunile coloanei cervicale şi hipertensiunea arterială. În plus, poate fi rezultatul unei alimentații nesănătoase sau a unei proaste circulații a sângelui la nivelul creierului.
Simptomele migrenei:
– unghiuri dureroase într-o anumită parte a capului
– tulburări de vedere
– ameţeli
– lipsa poftei de mâncare
– senzaţie de slăbiciune
– lipsa concentrării
Migrena este cefaleea severă cu cea mai mare frecvenţă în rândul populaţiei. Durata atacului migrenos este între 6 şi 72 de ore, după care apare faza post-durere, care se caracterizează prin senzaţia de oboseală, epuizare şi somnolenţă.
O altă problemă este tratamentul, care nu ajută în toate cazurile. Migrena necesită o atenţie specială, comparativ cu alte tipuri de dureri de cap, în ceea ce priveşte impactul asupra pacientului, diagnosticul şi tratamentul.
Sursa foto: NastyaSensei Sens from Pexels