Când vremea dictează starea de bine…
Până nu foarte demult, la fel ca şi stresul ori depresia, meteosensibilitatea intra în categoria bolilor „închipuite”. Şi asta pentru că majoritatea oamenilor nu puteau să înţeleagă cum se poate schimba starea de sănătate după cum bate vântul, mai bine spus, după starea vremii. Ei bine, după studii îndelungate, specialiştii au ajuns să trateze acest fenomen, din ce în ce mai răspândit, cu multă seriozitate. Căci, în întreaga lume, miloane de oameni suferă din cauza capriciilor vremii, iar oscilaţiile meteorologice le fac viaţa amară. Cu toate astea, chiar dacă ne încadrăm în această categorie, nu suntem consideraţi bolnavi, ci… meteodependenţi!
Te dor oasele, se schimbă vremea! Oare?
Te-ai obişnuit deja cu astfel de afirmaţii? Ar fi indicat să nu te complaci. Da, e posibil să fie vorba despre o sensibilitate la schimbările meteo. Dar ia în calcul şi faptul că reumatismul e o boală adevărată, care, în cele mai multe cazuri, reacţionează la fel. De fapt, nu asta înseamnă fenomenul meteodependenței. Așa cum fiecare om e diferit în felul său și cum fiecare afecțiune se manifestă diferit de la persoană la persoană, la fel se întâmplă și în cazul sensibilității față de schimbările meteorologice. Tocmai din acest motiv, e destul de dificil de schițat o listă de simptome specifice comune. În plus, contribuie substanțial și bolile de care suferim deja, cronice sau acute. De aceea, e bine ca, înainte de a ne încadra singuri în categoria meteodependenților, să ținem un fel de jurnal al stărilor noastre, pe o perioadă de cel puțin 6 luni, în care să notăm orice modificare resimțită în organism. Apoi, doar medicul e în măsură să pună diagnosticul precis și să ofere soluțiile necesare.
Te regăsești?
Potrivit spcialiștilor, există mai multe tipuri de meteodependenți. Astfel, cei care trec cu ușurință peste schimbările meteo bruște, fără vreun disconfort, sunt meteoroadaptabili. Meteorosensibilii fac parte din categoria celor care suferă de ulcer, reumatism, boli articulare, cardiovasculare, dereglări ale sistemului neurovegetativ, depresivii. Persoanele care se confruntă cu migrene, stări de nervozitate, de disconfort, la capriciile vremii, se încadrează printre meteorodependenți. Iar anticipativii sunt cei care, prin stările pe care le resimt la nivelul unor cicatrici vechi de pe corp ori în locul unei intervenții chirurgicale sau fracturi vechi, pot prezice starea vremii cu câteva zile înainte.
Cine riscă mai mult
De ce ajungem meteosensibili? Specialiștii cred că din cauza faptului că petrecem tot mai mult timp în spații închise, sistemul imunitar nemaifăcând față schimbărilor climatice. Chiar dacă toate fenomenele meteorologice contribuie la modificarea stării de sănătate la meteodependenți, cele mai grave sunt variațiile de presiune atmosferică. Când indicele de confort termic este peste 80, poate deveni periculos pentru organism. La cardiaci, riscul apariției crizelor de anghină pectorală, aritmie și infarct crește considerabil la trecerile bruște de la cald la frig și invers. Cei ce se știu ușor depresivi trebuie să măsuri de precauție suplimentare pe timp de ceață sau atunci când cerul se înnorează și lumina zilei e mai puțin intensă. Ceața mai poate provoca și probleme respiratorii și pulonare. Vântul rece poate declanșa crize de angină, în vreme ce magnetismul terestru și cel atmosferic influențează sănătatea în ansamblu.
Simți așa ceva?
Unele persoane amețesc, au stări de vertij, palpitații, se sufocă și simt o greutate apăsătoare pe piept, în vreme ce altele suferă din cauza durerilor insuportabile de oase și articulații. Pe de altă parte, unii resimt stări de slăbiciune accentuată, dureri de burtă, dereglări digestive. Alții se plâng de dureri de cap, chiar migrene, de transpirație excesivă, insomnii, irascibilitate și chiar depresie. Există însă și femei a căror menstruație „depinde” întrucâtva de schimbările climaterice, la fel ca și buna funcționare a sistemului endocrin. Dacă știi că starea vremii îți creează astfel de probleme, fii cu ochii pe buletinele meteo! Nu evita curele de vară la mare, băile termale, salinele, plimbările lungi în aer curat.
La mijlocul vieții, adică între 35 și 55 de ani, resimțim cel mai puternic oscilațiile meteorologice. Statisticile arată că meteosensibilitatea este de 3 ori mai frecventă la femei față de bărbați.
Sursa foto:ispyshanghai.blog.com