Insomnii, depresii, migrene, indispoziție, bufeuri, irascibilitate… Cam cum ar putea cineva să spună că e bine să fii la menopauză? Din punct de vedere fiziologic, menopauza se caracterizează, pe lângă absența menstruației, printr-o deficiență permanentă și ireversibilă de hormoni estrogeni. Iar aceasta este cauza multor altor probleme. Pe de altă parte, lipsa estrogenilor la menopauză are și efecte benefice, printre acestea numărându-se involuția și dispariția formațiunilor benigne de la nivelul sânilor și uterului, cum ar fi nodulii și fibroamele, endometrioza.

5 motive pentru care menopauza te trimite la medic

Din cauza absenței definitive a hormonilor estrogeni, pot apărea o serie de tulburări. Însă, manifestările caracteristice menopauzei pot ascunde boli mult mai grave.

1.Te simți balonată?

Greutatea femeilor la menopauză crește cu 4-7 kg, modificând și repartizarea depozitelor de grăsime, cu precădere pe abdomen și șolduri. Hormonii sunt de vină. Însă creșterea în greutate poate fi însoțită și de anumite tulburări gastrointestinale, precum constipația, balonarea, diareea, arsurile la stomac. Nu lua medicamente fără sfatul medicului! Simptomele cancerului ovarian, diagnosticat mai ales la vârsta menopauzei, corespund întru totul: creșterea circumferinței abdominale, balonare persistentă, de lungă durată, dureri de burtă.

2.Ai bufeuri?

Senzația aceea insuportabilă, chinuitoare de căldură, mai ales în partea superioară a corpului, cu transpirații și înroșire a pielii, poate fi semnul unor afecțiuni cardiovasculare. Uneori, bufeurile sunt însoțite și senzația de sufocare, ceea ce poate fi semn de boli pulmonare sau de hipertensiune. Dacă ai și colesterolul mare, e musai să mergi la medic.

3.Te dor oasele?

Poate fi de vină osteoporoza, caracteristică menopauzei târzii. Absența estrogenilor determină diminuarea țesutului osos și scăderea nivelului de calciu. Cea mai gravă consecință este fractura de șold care, la bătrânețe, poate ucide.

4.Nu mai ai chef?

Lipsa estrogenilor produce și uscăciunea mucoasei vaginale, motiv pentru care apare durerea și disconfortul în timpului sexual. Apar infecții genitale mai des, iar apetitul pentru sex scade dramatic. Pe lângă asta, apar și schimbările bruște de dispoziție, iritabilitatea, oboseala, depresia, amețelile, așa încât nu mai există nici chef de dragoste fizică. Or, nu este deloc normal să tratezi astfel de stări ca fiind firești, ci trebuie să consulți un specialist.

5.Atenție la menopauza prematură!

„Un proces biologic firesc, menopauza aduce cu sine nu doar schimbări anatomice drastice, ci și de natură emoțională, comportamentală sau socială. Când organismul feminin evoluează sănătos, menopauza se instalează în jurul vârstei de 50 ani. Când apare înainte de 40 de ani, este considerată menopauză prematură, iar după 55 de ani, tardivă. Menopauza prematură apare pe fondul tulburărilor autoimune: sistemul imunitar percepe anumite părți ale corpului ca pe un inamic și produce anticorpi pentru distrugerea acestora. Bolile tiroidiene sau artrita reumatică sunt exemple în acest sens, afectând funcționarea corectă a ovarelor și ovulația. Și factorii genetici au o valență importantă. Deși este o afecțiune gravă, nu înseamnă sfârșitul feminității, nici imposibilitatea de a deveni mame. Fertilizarea in vitro și un tratament hormonal adecvat rămân principalul sprijin pentru femeile cu acest diagnostic.”, spune dr. Dr. Irina Oproiu, specialist obstetrică-ginecologie, Gynera Fertility Center

Sursa foto: 123rf.com