Fluctuația nivelurilor de hormoni din organism, modificările circulației sagvine și ale sistemului imunitar pot avea toate efecte vizibile asupra pielii viitoarelor mămici. Astfel, până la 90% dintre femeile gravide observă o creștere a gradului de pigmentare în timpul sarcinii.

“Melasma de sarcină (cloasmă), o hiperpigmentare simetrică, cu margini neregulate, apare la 50-75% dintre femeile însărcinate, de obicei în al doilea trimestru de sarcină. Aceasta se manifestă la nivelul feței și gatului, cel mai frecvent fiind afectate fruntea, obrajii și buza superioară. Culoarea variază de la crem-gălbui, la maro și chiar gri-bleu”, explică dr. Alina Suru.

Citește și: Expunerea la soare în timpul sarcinii benefică sau nu?

Melasma de sarcină. Factori de risc

Factorii implicați în apariția melasmei în timpul sarcinii sunt: modificările hormonale, expunerea la radiații ultraviolete, precum și factorii genetici. Implicarea factorilor hormonali este ilustrată și de faptul că aproximativ 10-20% dintre pacientele care iau contraceptive orale dezvoltă melasmă.

“Melasma poate fi declanșată de modificările hormonale apărute în timpul sarcinii, care stimulează o creștere temporară a cantității de melanină pe care o produce organismul. Melanina este substanța naturală care dă culoare părului, pielii și ochilor. Expunerea la soare joacă și ea un rol important, la fel ca și nuanta pielii – fiind cunoscut faptul că femeile cu fototipuri mai închise prezintă o mai mare probabilitate de a dezvolta melasma decât cele cu piele mai deschisă la culoare. De asemenea, au mai multe șanse de a se confrunta cu această problemă persoanele care au în familie istoric de melasmă”, atenționează specialistul dermatolog.

Citește și: Vergeturile în sarcină. Cum previi formarea lor

Prevenirea melasmei de sarcină

Evitarea expunerii la radiațiile ultraviolete, precum și utilizarea de creme cu fotoprotecție sunt foarte importante pentru a preveni hiperpigmentarea în timpul sarcinii.

“Acest pas este esențial deoarece expunerea la razele ultraviolete (UV) ale soarelui declanșează melasma și intensifică modificările pigmentare. Este recomandată utilizarea unui produs de protecție solară cu spectru larg (care protejează împotriva razelor UVA și UVB) cu SPF 30 sau mai mare în fiecare zi, chiar și atunci când afară este înnorat. Este recomandat ca crema de protecție solară să fie aplicată ca parte a rutinei de dimineață. Este indicată și limitarea timpului petrecut sub soare, în special între orele 11:00 și 16:00 și, bineînțeles, evitarea saloanelor de bronzare artificială”, recomandă specialistul dermatolog.

Nu în ultimul rând, este recomandată folosirea unor produse de ingrjire blânde cu pielea, care nu conțin parfumuri și conservanți sau alți compuși ce putea provoca iritații odată cu expunerea la soare.

Melasma de sarcină. Tratamentul petelor apărute în sarcină

Cloasma dispare tipic în primul an după naștere, dar în 30% din cazuri, leziunile sunt persistente. Tratamentul lor se va efectua la indicația dermatologului, de obicei după încheierea perioadei de alăptare, existând riscul ca unele cazuri să fie rezistente la tratament.

“Pot fi recomandate creme depigmentante, sesiuni de microderamabraziune sau peeling-uri chimice. Terapia laser poate avea rezultate bune, dar raportul risc-beneficiu trebuie considerat atent întrucât există și riscul apariției de hipo/hiperpigmentări suplimentare”, atenționează dr. Alina Suru.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com