Cercetătorul șef, Dr. Carmit Levy: „Sperăm ca rezultatele noastre să transforme melanomul într-o boală ce nu prezintă amenințari, ușor tratabilă.” [Studiul a fost finanțat cu sprijinul Ministerului Științelor, Tehnologiei și Spațiului, în cadrul unui program germano-israelian de cercetare a cancerului.]

Într-o descoperire extraordinară, cercetătorii de la TAU au descifrat mecanismul prin care melanomul, cel mai agresiv tip de cancer de piele, metastazează. Potrivit unui comunicat transmis de Ambasada Israelului în România, oamenii de știință au observat că, înainte de a se extinde la alte organe, tumoarea transmite vezicule minuscule ce conțin molecule de microARN. Acestea induc schimbări morfologice în dermă – pregătind acomodarea și transportarea celulelor canceroase. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, substanțe chimice ce pot opri procesul respectiv, acestea fiind considerate pentru obținerea unui leac. Articolul a fost publicat luni, 22 august, ca titlu principal al proeminentului jurnal științific Nature Cell Biology.

Melanomul ucide

Melanomul, cel mai agresiv și letal tip de cancer de piele, cauzează un deces la fiecare 52 de minute. Iar numărul de cazuri diagnosticate a fost în creștere în ultimele trei decenii. În ciuda unei game de terapii dezvoltate în cursul ultimilor ani, încă nu s-a găsit un remediu pentru această boală cu potențial mortal. Studiul recent al Universității Tel Aviv propune metode noi și eficiente de diagnosticare și prevenire a acestui cancer de piele agresiv.

“Amenințările melanomului nu constau în tumorile incipiente care apar pe piele, ci cu precădere în metastazarea lor – celulele canceroase trimise să colonizele organele vitale precum creierul, plămânii, ficatul și oasele,” declară cercetătorul șef, Dr. Carmit Levi, de la Departamentul de Genetică Moleculară Umană și Biochimie al Școlii de Medicină Sackler (TAU). “Am descoperit cum cancerul se extinde la organele îndepărtate și am găsit metode de a stopa procesul înainte de etapa metastazică.”

Ce schimbări se produc la nivelul dermei

Cercetătorii au început prin examinarea de mostre patologice culese de la pacienții cu melanom, rezultatele fiind cu adevărat uluitoare. “Am analizat probe din primele stagii ale melanomului, anterioare celui invaziv.”, transmite Dr. Levy. “Spre surprinderea noastră, am descoperit schimbări în morfologia dermei – stratul interior al pielii – neraportate până acum. Următoarea noastră sarcină a fost să descoperim în ce constau aceste schimbări și legătura lor cu melanomul.” În procesul îndelungat și complex ce a urmat, grupul a putut descoperi – și bloca – un mecanism central de metastazare a melanomului.

Oamenii de știință cunoșteau faptul că melanomul se forma în stratul exterior al pielii, epiderma. În acest stadiu incipient, cancerul nu are capabilitatea de a transmite celule canceroase colonizatoare, pentru că nu are acces la vasele de sânge – căi de transport al celulelor către alte părți ale corpului. Fiindcă aceste căi nu sunt prezente în epidermă, tumoarea trebuie ca mai întâi să intre în contact cu vasele abundente ce străbat derma. Dar cum se creează această legătură?

“Am descoperit că, încă dinaintea invadării dermei de către cancer, acesta emite vezicule minuscule ce conțin molecure cu microARN. Acestea induc schimbări morfologice în dermă, pregătind acomodarea și transportarea celulelor canceroase. Astfel am înțeles că, prin blocarea acestor vezicule, am putea să stopăm boala.

Cum se poate trata melanomul

Melanomul se poate transforma într-o afecțiune ce nu prezintă pericole. Deslușind mecanismul, cercetătorii au continuat să caute substanțe care ar putea interveni și bloca procesul în stagiile sale incipiente. Au descoperit două astfel de chimicale: prima (SB202190) inhibă transmiterea de vezicule de la tumoarea melanomului către dermă; cealaltă (U0126) previne schimbările morfologice din dermă chiar și după primirea acestor vezicule. Ambele substanțe au fost testate cu succes în laborator și ar putea deservi unor viitoare leacuri. De asemenea, schimbările din dermă, cât și veziculele, pot fi folosite ca indicatori puternici în diagnosticarea timpurie a melanomului.

“Studiul nostru este un pas important în găsirea unui remediu complet pentru acest cancer de piele letal,” declară Dr. Levy. Sperăm ca rezultatele noastre să transforme melanomul într-o boală ce nu prezintă amenințari, ușor tratabilă.”

Grupul de la Universitatea Tel Aviv a lucrat în strânsă colaborare cu Prof. Jörg D. Hoheisel și Lauren Sander, de la Centrul German de Cercetare a Cancerului (DKFZ) din Heidelberg, Dr. Shoshi Greenberger, de la Centrul Medical Sheba și Dr. Ronen Brenner, de la Centrul Medical Wolfson, Holon. Cercetarea de laborator a fost condusă de Dr. Shani Dror și grupul de studiu al Dr. Levy.

Sursa foto: 123rf.com