Medicul Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului Matei Balş, a afirmat că România nu stă bine din punct de vedere al echipamentelor de protecţie împotriva COVID-19 şi nici în privinţa paturilor de Terapie Intensivă.

Potrivit acestuia, „dacă numărul va fi mai mare, vor fi alese doar cazurile cu şanse de a supravieţui dintre cazurile grave”, a spus el marţi, în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show”.

Cătălin Apostolescu i-a sfatuit pe români să stea realmente acasă. „Nu să considere acest stat acasă ca o vacanţă, să se ducă la mall, la prieteni. Să ne spălăm pe mâini cât de des posibil, mai ales când venim de afară. Dacă ştim că suntem răciţi, să purtăm mască. Şi să evităm aglomeraţiile nenecesare”, a declarat el.

În privinţa echipamentelor de protecţie, Apostolescu spune că nu stăm bine din niciun punct de vedere. „România este o ţară mică, nu are producători de echipamente de protecţie şi totul trebuie importat. Nicăieri nu există suficiente echipamente de protecţie. Şi medicii din Italia sau Franţa se plâng de acest lucru. Şi din partea personalului medical există o dorinţă compulsivă de a se supra-proteja”.

Simptomele bolii sunt febră, dureri în gât, tuse seacă şi tulburări digestive – diaree, iar în prezent sunt doar propuneri de tratament, medicamente care au arătat că au ceva eficienţă, dar niciunul nu este tratament standard. Rata mortalităţii este 3%, care nu este chiar mică, „este o mortalitate mare”. „3% e mortalitate overall, la segmentul de peste 75 de ani acolo mortalitatea este mai mare”.

Apostolescu spune despre coronavirus că este un virus normal. „Vrea să trăiască el şi să îşi pregătească nişte descendenţi puternici. Este o fiinţă vie care vrea să se adapteze la un mediu nou. Omul este un mediu nou pentru el. Pe de altă parte, organismul nostru se trezeşte cu un intrus despre care nu are nicio informaţie”.

În România există 2.000 de paturi la terapie intensivă cu ventilare mecanică. „Dacă numărul va fi mai mare, vor fi alese doar cazurile cu şanse de a supravieţui dintre cazurile grave”, a mai spus el.

Vezi și Cât supraviețuiește coronavirusul în aer și pe suprafețe. Nou studiu finanțat de guvernul american

Citește și: