Medicii britanici au fost avertizați să se uite la copiii bolnavi dacă prezintă o reacție rară, dar periculoasă, care ar putea fi legată de infecția cu coronavirus. Alerta transmisă arată că există o îngrijorare crescând privind apariția la copii a unui sindrom inflamator legat de coronavirus sau alt tip de infecție, încă neidentificată.

 

Potrivit  BBC, autoritatea sanitară  britanică le- a transmis medicilor că la secțiile de terapie intensivă din Londra și din alte părți ale Marii Britanii sunt internați copii grav bolnavi, cu simptome neobișnuite. Copiii prezintă inflamarea mai multor organe, cu simptome asemănătoare gripei. Unii dintre ei, dar nu toți, au fost testați pozitiv cu coronavirus.

„Am observat aceste manifestări în ultimele zile. Am rugat experții să trateze acest lucru ca pe o urgență”, a declarat Stephen Powis, director în cadrul Sistemului național de Sănătate.

De asemenea, au fost semnalate cazuri la Paris și în Spania, iar primii care l-au descris au fost medicii italieni, în urmă cu 2-3 săptămâni.

„Unii copii prezentau simptome asemănătoare șocului septic și iritații pe piele, genul de simptome pe care le vezi la șocul toxic sau la boala Kawasaki (care afectează vasele de sânge și inima). Dar, în general, copiii sunt mai rezistenți la infecții pulmonare cauzate de coronavirus, iar numărul celor care ajung la terapie intensivă este relativ mic”, a declarat Dr. Nazima Pathan, medic pediatru în Cambridge, care confirmă  că au fost semnalate cazuri similare în Spania, Franța  și Italia

Mai mult, boala afectează și  buzele și limba, care sunt inflamate și fisurate și care produce o mărire a ganglionilor din regiunea gâtului.Afecțiunea ar putea afecta și inima, iar copiii riscă  să facă infarct. Unii dintre ei au simptome gastrointestinale – dureri de burtă, vomă, diaree – și inflamații al inimii, iar testele de sânge dau rezultate anormale.

Este o maladie severă, care presupune terapie intensivă, și în acest moment există copii internați la terapie intensivă, în Paris, Spania, Italia și Londra.

Ministrul Sănătății din Regatul Unit a afirmat că încă nu există dovezi clare că toate aceste cazuri sunt produse de SARS-CoV-2.

Medicii francezi au spus și ei că pacienții testați, cei mai mulți cu acest tablou clinic, nu au dovezi de anticorpi de SARS-CoV-2.

Experții accentuează însă că foarte puțini copii se îmbolnăvesc grav din cauza coronavirusului – statisticile la nivel global arată că ei sunt categoria de populație cea mai puțin expusă virusului.

Citește și: