Având în vedere că  acest virus nou are o varietate de simptome, o echipă de experți spanioli investighează dacă bolnavii de COVID-19 ar putea fi identificați timpuriu prin leziuni la nivelul picioarelor – cu speranța că acest semn ar putea ajuta la diagnosticarea celor asimptomatici.

 

Consiliul general spaniol al colegiilor oficiale ale specialiștilor podologi ( n.r. -specialitate medicală care analizează, diagnostichează și trateaza afectțiunile picioarelor)  a lansat o declarație în care dezvăluie că mai mulți pacienți cu coronavirus au prezentat leziuni la nivelul picioarelor „similare cu cele provocate de  varicelă sau rujeolă”.

 

Aceștia au  precizat că au fost descoperite „numeroase cazuri” în care pacienții cu coronavirus au avut leziuni la nivelul picioarelor în Italia, Franța și Spania – o „constatare curioasă” la care au fost martori atât dermatologi , cât și de specialiști podologi.

Simptomele au fost detectate în mod special la adolescenții și copiii diagnosticați cu COVID-19, dar și la câțiva adulți.

„Sunt leziuni purpurii (foarte asemănătoare cu cele provocate de varicele, rujeola sau de degerături) care apar de obicei pe degetele de la picioare și se vindecă în mod normal fără a lăsa o amprentă”, se arată în comunicatul consiliului spaniol.

În timp ce corpul medical a avertizat că „datorită timpului scurt, încă nu putem vorbi de dovezi științifice”, a încurajat medicii specialiști  să fie vigilenți la posibilul simptom de coronavirus.

Anunțul  a venit după ce  Federația Internațională a Podologilor a  publicat un articol care raportează recent unul dintre primele cazuri ale acestui simptom.

Leziunile au apărut pe piciorul unui băiat de 13 ani, pe 8 martie, care inițial se credea a fi cauzat de o mușcătură de păianjen.  Ulterior, adolescentul  a început să prezintă simptome de COVID -19, iar testul a ieșit pozitiv.

Mai mult, și medicii dermatologi din Franţa au tras un semnal de alarmă săptămâna trecută precizând că au descoperit  manifestări cutanate la pacienții  cu Covid-19. Medicii francezi susțin că au observat la pacienții cu COVID-19 aparitia bruscă de pete roşii pe piele, uneori dureroase, şi a unor leziuni temporare de urticarie.

Citește și: