Ca să înțelegem mai bine ce este cu medicamentele generice, putem face o comparație cu alte produse de firmă, începând de la obiecte de îmbrăcăminte, până la accesorii și cosmetice. Totuși, dacă în cazul produselor de firmă contrafăcute este vorba despre o lipsă vizibilă de calitate, medicamentele generice nu sunt „falsuri”. Acestea respectă cele mai stricte standarde de calitate, siguranţă şi eficacitate, utilizând aceeași substanță activă, în aceeași cantitate, doar că au un preț semnificativ mai mic.

Cui îi e frică de medicamentele generice?

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, precizează că medicamentele generice comercializate pe piața din România au aceeași eficacitate terapeutică ca și medicamentele inovative corespunzătoare, fiind supuse aceluiași control strict al calității, siguranței și eficacității de către autoritățile competente. „Nu pot exista cazuri în care medicamentele generice să fie neconforme, întrucât toate medicamentele prezente în lanțul legal de distribuție, indiferent că sunt inovative sau generice, trec prin același proces strict de evaluare și aprobare nu numai al Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (ANMDM) ci și al European Medicines Agency (EMA) sau al Federal Drug Administration (FDA), pentru a primi autorizația de punere pe piață. Acesta  implică respectarea unor standarde internaționale de calitate foarte riguroase în timpul proceselor de dezvoltare, fabricare, controlul calității și distribuție a medicamentelor, precum standardele din Codul de Bune Practici de Fabricație (GMP). Mai mult, odată disponibile pe piață, nivelul ridicat de calitate și siguranță este menținut prin inspecții periodice ale autorităților de reglementare, în cadrul procesului de farmacovigilență, ” explică Dragoș Damian, Președintele APMGR.

Medicamentele generice conțin aceeași substanță activă ca și medicamentul inovativ corespunzător, în aceeași concentrație și formă farmaceutică, acționând în același mod în corpul uman. Din punct de vedere științific, cele două produse sunt bioechivalente, adică au aceeași viteză (rată) și grad de disponibilitate biologică a substanței active în organism atunci când medicamentul este administrat în aceeași doză. Medicamentele generice sunt utilizate pe scară largă în Europa, SUA și în restul statelor lumii, unde sunt văzute ca o soluție pentru creșterea accesului la tratamente de calitate al populației, în condiții de eficienţă bugetară. În Europa medicamentele generice asigură accesul la tratament pentru 500 de milioane de pacienți, reprezentânt peste 56% din totalul medicamentelor eliberate pe baza prescripției medicilor și numai 22% din totalul cheltuielilor publice cu medicamente.

Sursa foto: 123rf.com