Medicul Cătălin Apostolescu de la Institutul Matei Balș susține că vârful epidemiei de coronavirus va fi atins în perioada Paştelui, la sfârşitul lunii mai, începutul lunii aprilie. Acesta estimează undeva la 10.000-20.000 de cazuri.

Purtătorul de cuvânt al Institutului „Matei Balș”, Cătălin Apostolescu, a declarat ieri la „Marius Tucă Show” că simulările matematice dau cifre între 10.000 şi 20.000 de cazuri.

Cătălin Apostolescu i-a sfatuit pe români să stea realmente acasă.

„Nu se consideră acest stat acasă ca o vacanţă, să se ducă la mall, la prieteni. Să ne spălăm pe mâini cât de des posibil, mai ales când venim de afară. Dacă ştim că suntem răciţi, să purtăm mască. Şi să evităm aglomeraţiile nenecesare”, a avertizat medicul.

 

În privința echipamentelor de protecţie, Apostolescu spune că nu stăm bine din niciun punct de vedere.

 

„România este o ţară mică, nu are producători de echipamente de protecţie şi totul trebuie importat. Nicăieri nu există suficiente echipamente de protecţie. Şi medicii din Italia sau Franţa se plâng de acest lucru. Şi din partea personalului medical există o dorinţă compulsivă de a se supra-proteja”, a mai dezvăluit acesta la Marius Tucă Show.

 

Doctorul de la Matei Balș a precizat încă o dată care sunt simptomele bolii. EI roagă oamenii să fie atenți dacă prezintă febră, dureri în gât, tuse seacă şi tulburări digestive – diaree.

 

Acesta a precizat că nu au încă un tratament standard, ci în prezent sunt doar propuneri de tratament, medicamente care au arătat că au ceva eficienţă, dar niciunul nu este tratament standard. Rata mortalității este 3%, care nu este chiar mică, „este o mortalitate mare”.

 

„3% e mortalitate overall, la segmentul de peste 75 de ani acolo mortalitatea este mai mare”, a adăugat acesta.

 

Apostolescu a precizat despre coronavirus că este un virus normal:  „Vrea să trăiască el şi să îşi pregătească nişte descendenţi puternici. Este o fiinţă vie care vrea să se adapteze la un mediu nou. Omul este un mediu nou pentru el. Pe de altă parte, organismul nostru se trezeşte cu un intrus despre care nu are nicio informaţie”.

 

În România există 2.000 de paturi la terapie intensivă cu ventilare mecanică, în toată România. „Dacă numărul va fi mai mare, vor fi alese doar cazurile cu şanse de a supravieţui dintre cazurile grave”.

 

„Paza bună trebuia făcută acum 30 de ani. Atunci era paza bună, acum suntem în primejdia cea rea”, e concluzia amară a medicului Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, în plină pandemie de coronavirus.

Întrebat despre ce cifre am putea vorbi în vârful pandemiei în România, Apostolescu a răspuns: „Nimeni nu vă poate spune valoarea exactă. Numărul de îmbolnăviri va depinde de foarte mulți factori: modul în care populația ascultă recomandările făcute de autorități de a se autoizola, de modul în care fiecare dintre noi va avea o imunitate ce-i va permite să aibă simptome mai mult sau mai puțin severe, de capacitățile noastre de diagnosticare”.

„Ne așteptăm ca vârful să fie în jurul Paștelui. Sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai. Simulările matematice dau cifre între 10.000 și 20.000 de cazuri. Din fericire, matematica nu se aplică în realitate. Logica ne spune să ne așteptăm la un număr mare de cazuri”, a mai adăugat medicul Apostolescu, potrivit Mediafax.

Citește și: