Specialiștii spun că este una dintre cele mai frecvente afecțiuni. Una din trei persoane are de-a face cu ea, la un moment dat. Și asta pentru că scalpul este sensibil la orice transformare. Cine s-ar fi gândit că poți face mătreață până și din cauza poluării, a radiațiilor ultraviolete sau a stresului prelungit?! Totuși, există și boli care se pot manifesta prin mătreață. Și necesită tratament.

Când mergem la medic?

Înainte de toate, trebuie subliniat faptul că mătreața este o afectiune a pielii capului, caracterizată prin descuamarea scalpului, iritație și senzație de mâncărime. Prin urmare, numai medicul poate decide cum scăpăm de ea. E foarte adevărat că principalele cauze ale apariției ei sunt alimentația proastă, oboseala, folosirea unor șampoane nepotrivite. Însă și degradarea stării generale de sănătate, constipația și bolile infecțioase o „încurajează”. Mai mult, în perioada de trecere de la toamnă la iarnă, când temperaturile se schimbă brusc, mătreața devine supărătoare, la fel și după expunerea la frig. Trebuie să știi și că spălatul pe cap zilnic nu face rău! Chiar dacă există legende referitoare la asta, acum există șampoane pentru utilizare zilnică, deloc dăunătoare, ci dimpotrivă! Așa că nu da vina pe scalpul tău sensibil și dă fuga la medic atunci când faci mătreață. Poate fi vorba despre probleme serioase, precum eczema, dermatita seboreică, dereglări hormonale sau chiar psoriazis. În mod normal, fulgii de mătreață sunt uscați și se desprind ușor de scalp. Când mătreața este ceroasă, uleioasă, lipicioasă sau este asociată cu un exces de ceară în urechi, atunci cu siguranță e semn de boală.

Doboară-ți inamicii!

Iată cu cine ai de luptat, în cazul în care te numeri printre cei afectați de mătreață:

1.Bacteria Malassezia

Trăiește în mod obișnuit pe scalp. Uneori, se înmulțește exagerat și dă iritații care duc la descuamarea excesivă a scalpului. Eczema cauzată de această bacterie se accentuează la trecerea de la cald la frig.

2.Dermatita seboreică

Dacă particulele de mătreață sunt galbene și grase, pielea este iritată și apar mâncărimi, atunci poate fi vorba de o dermatită seboreică. Dermatologul știe cel mai bine cum o poți trata.

3.Psoriazis

Când fulgii sunt uscați, gri-argintii, dă fuga la medic! O boală precum psoriazisul e foarte greu de ținut în frâu.

4.Carențe de vitamine și minerale

Deficitul de albumine din sânge usucă pielea și conduce la descuamarea ei. Și lipsa de zinc face asta, motiv pentru care majoritatea șampoanelor îl au ca ingredient. Și curele de slăbire drastice dau dezechilibre, în special carențe de acizi grași esențiali.

5.Boli endocrine

Dereglările hormonale survenite în special în adolescență și la menopauză produc, printre alte neplăceri, și mătreață. Perioada premenstruală accentuează secreția de sebum.

6.Boli neurologice

Studii recente au arătat că cei afectați de Parkinson sau de alte afecțiuni neurologice sunt predispuși la mătreață și la dermatită seboreică. Și cei cu sistemul imunitar slăbit sau care se află în recuperare după atacul de cord sau cerebral.

Așa elimini mătreața

„Mătreața poate fi eliminată prin folosirea regulată a unui șampon special, adoptarea unei diete bogate în proteine, fier, vitamine, minerale, prin hidratare și evitarea stresului. Șampoanele antimătreață conțin substanțe active care distrug bacteria Malassezia și sunt special concepute ca să curețe atât părul cât și scalpul și să reducă senzația de iritație. Prin utilizare frecventă și personalizată, acestea hrănesc pielea capului în profunzime., spune Dr. Constantin Venerus – Popa, dermatolog Medsana.

Sursa foto: huffpost.com