Zilele acestea, facem cu toții tot ce putem pentru a ne proteja de temutul coronavirus. Nu puțini sunt cei care, dacă au avut norocul să găsească o mască chirurgicală, o poartă, chiar dacă nu sunt bolnavi, în speranța că așa vor fi mai protejați.

Însă un reputat medic din Marea Britanie, țară greu încercată de coronavirus, a explicat recent că mai rău ne expunem dacă procedăm așa.

Potrivit lui Jenny Harries, unul dintre cei mai buni medici din regat, dacă nu suntem bolnavi, mai bine ar fi renunțăm la aceste măști. Dacă am avea un stoc foarte mare de măști, ar putea fi o soluție. Dar cei mai mulți dintre noi avem una, maximum două, ceea ce înseamnă că ar trebui să le refolosim.

În oraș, acolo unde o purtăm, poate o scoatem la un moment dat, pentru a bea o cafea sau a mânca. Și o așezăm, posibil, pe o suprafață care nu a fost igienizată.

Ceea ce înseamnă că virusul se poate prinde în mască, iar noi nu facem decât să-l inspirăm apoi, a explicat medicul Jenny Harries. Și îl vom inspira și a doua și a treia zi. Iar masca, atunci când va fi scoasă, va ajunge din nou pe o suprafață care nu a fost curățată, iar cercul vicios se va repeta, cu riscuri tot mai mari pentru noi.

Doctorul a ținut însă să precizeze faptul că persoanele cărora li s-a recomandat să poarte o mască ar trebui să procedeze întocmai. Dar pentru omul de rând, care nu e bolnav, masca poate face mai mlt rău decât bine în timpul acestei epidemii de coronavirus.

Joi, în România erau 48 de cazuri de infectare, iar la nivel mondial peste 120.000.

Vezi și Avertismentul unui medic italian: Nu există dovezi că vitamina C tratează sau previne infecţiile cu coronavirus. Cum se tratează corect

Citește și: