Mastectomia sună ca o condamnare. Dar, în zilele noastre, femeile au ajuns să depună eforturi inimaginabile pentru a-și aduce sânii la forma estetică dorită. Fără să acorde niciun pic de importanță sănătății.
Statisticile semnalează că la fiecare 2 minute, pe glob, o femeie moare ca urmare a neoplasmului mamar, acesta rămanand principala cauză de deces prin cancer la femeie. Datele arată o creștere constantă a incidenței, asociată cu scăderea vârstei de apariție. Vestea necesitatii unei operatii invazive pentru tratarea cancerului de san, asa cum este mastectomia, are o imensa greutate emotionala si poate produce o trauma psihica particulara. Dar ea este, totodata, o a doua sansa la viata! Pentru o experienta medicala favorabila, cu un nivel minim de stress, finalizata prin redobandirea sanatatii si reinsertia cu succes in viata familiala si sociala, femeile se pot adresa unui centru medical de senologie (sanatate mamara).
Mastectomia nu se face la cerere!
Mastectomia preventivă este un subiect controversat. Și asta pentru că s-a inregistrat o crestere a numarului de femei care solicita o operatie de extirpare a sanului. Este efectul cauzat de mastectomia preventiva efectuata de actrita Angelina Jolie. Pe de-o parte, efectul “Angelina” a contribuit la cresterea gradului de constientizare a cancerului mamar, determinand femeile sa se informeze cu privire la acestea afectiune si sa actioneze asupra ei. Pe de alta parte, se pune intrebarea: este cu adevarat necesara mastectomia, in cazul femeilor cu risc mare de a dezvolta un cancer mamar?
„Cancerul de san este determinat cel mai adesea de o mutatie genetica transmisa familial pe cale materna. Dar este gresit sa gandim ca daca avem mutatia genetica vom face sigur cancer. Genele inclavate in celule nu sunt doar de la mama, ci si de la tata. Iar combinatia lor face ca expresia genetica in timp, sa nu determine obligatoriu aparitia cancerului.”, explica Dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrica-ginecologie in cadrul Centrului Integrat de Diagnostic si Tratament al Sanului Gynecoland.
Analizele vorbesc
Este recomandat ca femeile cu istoric familial de cancer mamar sa efectueze un test genetic de evaluare a riscului de a dezvolta acesta afectiune. Și, cel mai important, sa monitorizeze in permanenta sanatatea lor mamara. Controlul anual de rutina trebuie sa fie insotit de ecografie mamara sau mamografie digitala. Întrucât descoperirea in stadii incipiente a neoplasmelor mamare s-a dovedit, pana in acest moment, factorul care influenteaza in cea mai mare masura rata de supravietuire.
In cancerul de san diagnosticat, indicatiile operatorii pot varia in functie de extensia tumorala, de localizarea acesteia, de gradul de diferentiere tumorala, de varsta pacientei, de dorinta acesteia. In functie de extensia invaziei testutului, se poate extirpa doar tumora (tumorectomie), un sector mamar (sectorectomie), un cadran mamar (quadrantectomie) sau intreg sanul (mastectomie) – interventie asociata adesea cu indepartarea ganglionilor din axila (limfadenectomie axilara).
Când este recomandată mastectomia?
Mastectomia este operatia prin care se extirpa in intregime sanul, cu tegumentul de deasupra si profund, pana la muschiul pectoral (inclusiv fascia prepectorala).
Este indicata in situatii precum:
– cand dimensiunile tumorei sunt de peste 4 cm;
– cand tumora este localizata central;
– in functie de raportul tumora-san (sanii mici sunt mai susceptibili pentru mastectomie);
– cand exista tumori multiple in sani;
– in cazul femeilor in varsta;
– femeilor sub varsta de 35 de ani, cand riscul de recidiva locala este de 3 ori mai mare decat in cazul femeilor cu varsta de peste 56 de ani;
– atunci cand sunt depistate mutatii genetice BRCA 1, s.a.
Cum apare vindecarea
De cele mai multe ori, operatia se vindeca in 14-20 de zile. Pansamentul poate fi dat jos chiar de a doua zi. Dupa operatie, se intervine prin drenaj pentru 7-10 zile. Pacienta este instruita in vederea efectuarii zilnice a exercitiilor de stimulare a circulatiei la nivelul mainii asociate drenajului.
„Ne concentram pe localizarea precisa, descrierea exacta si marcarea preoperatorie a leziunilor. Pentru a limita zona de rezectie a tesutului mamar si, implicit, pentru rezultate terapeutice si estetice optime. In plus, asiguram consiliere psihologica ca adjuvant de nadejde in abordarea terapeutica a pacientelor. Lucru ce s-a dovedit extrem de benefic. Vindecarea se incheie prin restabilirea integritatii anatomice a sanului si a statusului psihologic al femeii. Datorita chirurgiei estetice care permite refacerea sanului dupa diferite tipuri de interventii oncologice. Mai nou, chirurgia oncoplastica ofera posibilitatea realizarii operatiilor oncologice si plastice in cadrul aceleiasi interventii. Pentru ca, in final, rezultatele terapeutice si estetice sa fie exceptionale.”, adauga dr. Stoian.
Sursa foto: Shutterstock