Masajul medicinal face parte din tratamentul de recuperare. Dar este recomandat și în multe alte afecțiuni. Nimic nu se compară cu energia și starea de bine pe care le oferă.
Masajul medicinal sau cel terapeutic sunt metode prin care corpul își încarcă bateriile. Însă numai dacă este efectuat corect. Și este important ca cei care efectuează masajul medicinal să fie pregătiți temeinic. Mai exact, trebuie să aibă pregătire medicală. Și asta pentru că numai de la profesioniști beneficiezi de efectele binefăcătoare ale masajului.

Tehnicile contează

Există 4 tipuri de masaj medicinal sau terapeutic. Dintre acestea, specialistul alege varianta optimă pentru fiecare pacient.
Masajul medicinal este un termen general pentru acțiunea de presare sau frecare a mușchilor, tendoanelor și ligamentelor. Tehnicile de masaj sunt variate. De la tehnici ușoare, la cele care presupun presiuni profunde. Este foarte important să vorbești cu terapeutul maseur. Și să stabiliți împreună care este tipul de masaj pe care ar trebui să-l abordați în conformitate cu nevoia de moment.”, explică specialistul Dan Bujor.

4 tipuri de masaj pentru sănătate

1. Masajul punctelor de declanșare este tipul de masaj care se concentrează asupra punctelor de declanșare sau zonelor sensibile ale fibrelor musculare înguste care se pot forma în mușchi, în urma leziunilor sau a suprasolicitării fizice.
2. Masajul suedez este o formă ușoară de masaj în care este implicat contactul îndelungat cu pielea, care are rol clar în relaxare și energizare.
3. Masajul sportiv este un soi de masaj suedez destinat însă sportivilor și are rolul de a preveni sau a trata leziunile venite o dată cu activitatea lor.
4. Masajul profund al țesuturilor este o formă ușoară de terapie care folosește presiune mai puternică pe straturile profunde ale mușchilor și țesutului conjunctiv. Este, de asemenea,un tip de masaj care tratează leziuni musculare provocate de diverse accidente.

Cum ajută masajul medicinal

– Intensifică circulația, aducând organismului un aport important de oxigen și substanțe nutritive.
– Stimulează fluxul limfatic care este sistemul natural de apărare al organismului. De exemplu, la pacienții diagnosticați cu orice formă de cancer de sân, s-a demonstrat că masajul ajută la multiplicarea celulelor care luptă împotriva cancerului.
– Relaxează mușchii răniți și suprasolicitați
– Reduce spasmele și crampele
– Crește flexibilitatea articulațiilor
– Scurtează perioada de recuperare, ajută la pregătirea pentru antrenamente intense și elimină durerile ulterioare ale sportivilor
– Elibereaza endorfine (analgezice naturale ale corpului) – masajul este folosit în boli cronice și în recuperarea după prejudicii dar și în urma intervențiilor chirurgicale pentru a controla și calma durerea
– Reduce aderențele post-chirurgicale și edemul
– Scurtează travaliul femeilor însărcinate, ameliorează depresia și anxietatea și grăbește recuperarea.