dr. Mihaela Proicea, Bio Ortoclinic

Dr. Mihaela Proicea, Bio Ortoclinic

Cei mai mulți dintre noi alegem țărmul mării ca destinație de vacanță, pentru bronz și relaxare. Nici nu știm că, prin câteva gesturi simple, ne putem trata multe probleme de sănătate. Cel puțin așa susține dr. Mihaela Proicea, managerul medical al clinicii de vertebrologie Bio Ortoclinic. Ea spune că o alergare pe malul mării prin apă, îngropatul în nisip sau simpla plimbare de dimineață pe țărm îți pot îmbunătăți circulația periferică și te pot ajuta să scapi de retenția de apă și de durerile articulare.

3 terapii prin care marea vindecă

Iată care sunt metodele prin care marea vindecă. Și poți scăpa de anumite probleme de sănătate, pe litoral:

Talasoterapia

Acționează prin trei factori. Factorul chimic este exercitat de apa de mare. Factorul termic este dat de temperatură. Factorul mecanic este constituit de atingerea valurilor și de presiunea hidrostatică produsă de acestea. Practicată sub forma alergării prin apă, pe malul mării sau prin reprize de mers alert prin apă, ceva mai departe de mal, talasoterapia influețează direct circulația periferică venoasă.

Ce afecțiuni tratează. Se recomandă în special persoanelor cu tot felul de sensibilități, cu probleme de circulație, în cazul tulburărilor de creștere, cu meteosensibilitate sau predispoziții la infecții ale aparatului respirator și persoanelor care au carențe de iod. De asemenea, valurile și nisipul sunt excelente ”medicamente” pentru cei care se confruntă cu dureri articulare.

Cura heliomarină

Plimbările de-a lungul plajei, dimineața ori seara, reprezintă, de asemenea, adevărate cure, asigurând o tonifiere a organismului, dar și un somn mai liniștit și mai plăcut. De vină sunt aerosolii marini care se formează  prin spargerea valurilor în larg sau prin lovirea lor de țărm și de diguri, susține Mihaela Proicea. Aceștia sunt încărcați electric și se răspândesc până la distanțe de cinci până la 100 de metri de țărm.

Ce afecțiuni tratează. E indicată în alergii, catar respirator, astm bronșic, rinofaringite, sinuzite sau laringotraheite. Pentru o și mai mare eficiență în tratarea acestor afecțiuni, plimbările pe malul mării pot fi asociate cu o cură de inhalații sub supraveghere medicală.

Psamoterapia

Este o metodă de terapie uscată, care utilizează factorii mecanic, chimic și de temperatură exercitați de nisip asupra corpului, în timpul unei împachetări. Îngroparea în nisip este una dintre cele mai vechi metode de termoterapie, care favorizează termogeneza și termoliza. Durata unei ședințe crește progresiv de la 5 la 20-30 de minute și favorizează pierderea unei cantități de unu, până la 1,5 litri de apă.

Ce afecțiuni tratează. Este indicată în reumatismul cronic degenerativ, în obezitate și hipotiroidie. Asociată cu talasoterapia, psamoterapia poate fi practicată și de persoanele perfect sănătoase, în scop de tonifiere generală, prin contrast termic rece/cald.

Daca esti pe litoral, iata o lista cu locuri de vizitat in Constanta!

Sursa foto: 123rf.com

Citește și – Cum plătești prin SMS taxa de pod Fetești-Cernavodă