Ministrul de Interne a declarat la TVR1 că se discută posibilitatea ca persoanele de peste 65 de ani să poată ieși la cumpărături într-un interval mai lung, posibil extins mai spre dimineață, și, de asemenea, să poată ieși încă o dată spre seară.

„Suntem în analiză pentru a relaxa această măsură, în sensul în care să fie într-o plajă orară matinală, mai devreme de 11.00-13.00, pentru că a venit și căldura și nu dorim să expunem persoanele de peste 65 de ani la efectul temperaturii crescute de peste zi.

În același timp, în prima pare a zilei există și un avantaj pentru că toate magazinele sunt, la prima oră, dezinfectate și este scăzut riscul de contaminare.

Analizăm și varianta să existe și un interval orar după amiază sau spre seară pentru persoanele care au peste 65 de ani”, a arătat ministrul Internelor.

Suntem pe o panta descendentă

Marcel Vela a anunțat că, miercuri, în România, au ieșit din carantină și izolare mai multe persoane decât au intrat, ceea ce arată că suntem pe un trend descendent: „În această zi au ieșit mai multe persoane din zona carantinată față de cât au intrat, la fel și din izolare, ceea ce înseamnă că suntem pe un trend descendent.”

Șeful de la Interne a afirmat că în perioada următoare sunt valabile toate restricțiile prevăzute în ordonanțele militare și, dacă le respectăm, sunt șanse ca după 15 mai să avem o relaxare treptată, graduală, a acestora.

Cel mai important mesaj este acela de a sta acasă, a subliniat Vela: „Dacă suntem responsabili, dacă suntem atenți, respectăm toate măsurile de restricție impuse până în prezent, de către ordonanțele militare, avem șansa, ca din 15 mai, să implementăm și măsuri de relaxare măsuri foarte mult așteptate de către cetățeni, inclusiv de noi ca instituții ale statului.

În perioada următoare sunt valabile toate normele, toate restricțiile prevăzute în ordonanțele militare anterioare. Cel mai bun, cel mai important mesaj pe care pot să-l dau eu, pe care l-a dat și domnul președinte, l-au dat și alte instituții responsabile este acela de a sta acasă.”

În 15 mai nu se vor relaxa toate măsurile, se vor face analize și măsurile de relaxare vor fi implementate gradual, treptat, ca să nu punem în pericol sănătatea populației, a subliniat ministrul.

Marcel Vela a mai anunțat că infracțiunile cu violență au scăzut în acest an comparativ cu anii trecuți, iar despre violențele înregistrate în ultimele zile a spus că au fost „foarte vizibile, dar nu foarte multe”.

Vezi și Ministrul Marcel Vela dă detalii despre perioada de relaxare de după 15 mai. Ce vom avea voie și ce nu

Citește și: