CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Un șampon nepotrivit, statul în soare cu capul descoperit, apa menajeră sau pur și simplu alimentația inadecvată pot fi cauze ale mâncărimilor la nivelul scalpului. Dar scărpinatul frecvent denotă că scalpul este sensibil și că nu doar mătreața e de vină. Că, deh, mătreață avem cu toții la un moment dat și 70% din populația lumii face frecvent.

De ce ne mănâncă scalpul?

„Există multe cauze care pot aduce şi simptome deranjante la nivelul scalpului, precum iritaţia, înroşirea, descuamarea sau mâncărimea. Însă, înainte de a căuta soluţia potrivită, este necesar să se încerce identificarea şi corectarea problemei medicale sau nutriţionale care a adus această simptomatologie.”, spune cercetătorul dr. Horaţiu Albu, master în biologia moleculară. Iată care sunt cauzele frecvente care necesită tratament de specialitate:

1.Dermatita seboreică

Aceasta este, de fapt, o formă mai gravă de mătreaţă. În acest caz, situaţia se agravează prin înroşirea scalpului și mâncărime frecventă. Se poate extinde şi la nivelul feței sau al corpului, motiv pentru care trebuie tratată adecvat.

2.Psoriazis

Este o boală autoimună care provoacă pe piele sau pe scalp placarde roşii sau scuamoase. Nu este transmisibilă și nu se știe încă exact ce anume declanșează boala. Dar utilizarea unor produse de îngrijire în necunoștință de cauză sau fără avizul specialistului pot agrava situația.

3.Infecții microbiene și fungice

Multe organisme patogene îşi pod găsi mediul propice de dezvoltare la nivelul scalpului. Dermatomicozele și infecțiile cu stafilococi şi streptococi se pot localiza sau extinde şi la pielea capului.

4.Sindromul ovarului polichistic

Este o boală grea, de natură hormonală. Unul dintre simptome constă în prezența mâncărimilor scalpului cauzate de îngrășarea pielii și de apariția măreței, alături de creșterea pilozității pe corp, apariția acneei și creșterea în greutate.

Mâncărimile scalpului se tratează numai la medic

De obicei, mâncărimile scalpului sunt însoțite de căderea părului. Se impune vizita la medic, căci numai el poate depista cauza și tratamentul potrivit. „Șampoanele antifungice sunt utile când pierderea părului este determinată sau agravată de infecții cu ciuperci ale scalpului sau în cazul dermatitei seboreice și psoriazisului. Sunt folosite substanțe fungicide sau fungistatice, care și-au dovedit eficiența. Cu toate că nu schimbă cursul bolii, corticosteroizii reduc local inflamația. Atenție, însă, că administrarea pe termen lung, nesupravegheată de dermatolog, poate duce la subțierea pielii și la infecții locale!”, spune dr. Laurențiu Vlădău, specialist dermatolog, Clinica Hebra.

Sursa foto: Shutterstock