În luna care simbolizează prevenția cancerului mamar, a apărut și în România cea mai avansată tehnologie din lume de examinare a sânilor. Este vorba despre mamografia digitală cu tomosinteză 3D realizată prin soft C-View. Spre deosebire de mamografiile digitale 3D standard, softul C-View permite captarea informațiilor complexe din profunzimea sânilor, cu un nivel redus de iradiere a pacientelor.

În ce constă mamografia digitală cu tomosinteză

Mamografia digitală cu tomosinteză 3D este cea mai nouă și avansată tehnică folosită în screeningul și diagnosticul cancerului de sân. Este benefică pentru toate femeile peste 40 de ani, atât cele cu risc obișnuit de cancer mamar, cât și cele cu risc crescut. Mamografia digitală standard 2D nu poate evidenția anumite modificări aparente care sunt mult mai ușor de caracterizat cu ajutorul tomosintezei.

Softul C-View, unic în România, permite obținerea unor imagini 2D prin reconstrucția virtuală a imaginilor tridimensionale obținute la tomosinteză. Astfel, medicii pot oferi un diagnostic corect printr-o singură expunere mamografică a pacientei. Asta înseamnă un nivel redus de iradiere. Mamografia digitală cu tomosinteză fără softul C-View înseamnă că pacienta este expusă la iradiere de două ori. Atât pentru realizarea tomosintezei, cât și pentru mamografia digitală standard 2D. Astfel, nu se pot obține imaginile 2D reconstruite virtual.

“Tomosinteza sânului împreună cu softul C-View vine cu toate beneficiile mamografiei 3D. Reduce limitările mamografiei standard, în special în sânii denși. Și nu crește doza de iradiere a pacientei. Ea devine astfel cea mai eficientă armă din arsenalul pe care noi, medicii, îl avem la dispoziție pentru diagnosticarea precoce a celui mai frecvent cancer la femei, cancerul mamar.”, afirmă Dr. Elena Claudia Teodorescu, Doctor în Ştiinţe Medicale şi fondator al Clinicii Donna.

Ai șansa să te testezi gratuit!

În luna octombrie, luna “roz”, Asociația Donna pentru Sănătatea Femeilor susține lupta împotriva cancerului mamar. Asociația, fondată și condusă de dr. Elena Claudia Teodorescu, oferă gratuit 100 de mamografii digitale cu tomosinteză, în parteneriat cu Clinica Donna, cu scopul de a diagnostica precoce cancerul la sân și de a salva cât mai multe vieți.

Beneficiarele campaniei trebuie să aibă peste 40 de ani, venituri lunare sub 1500 lei, să nu fi făcut o mamografie în ultimii 2 ani și să poată veni în luna octombrie în București, pentru efectuarea mamografiei. Aplicațiile se primesc pe www.asociatiadonna.ro, până la data limită de 05 octombrie 2017.

Salvează vieți

Un studiu condus în anul 2014 de Sarah M. Friedewald și publicat în JAMA (Journal of the American Medical Association), realizat pe aproximativ 450,000 de paciente, a confirmat că mamografia digitală cu tomosinteză, comparativ cu mamografia standard 2D:

  • a detectat cu 41% mai multe cancere invazive;
  • a detectat cu 29% mai multe cancere mamare de toate felurile;
  • a redus cu 15% numărul de controale suplimentare.

Cele mai importante beneficii ale mamografiei 3D cu tomosinteză sunt:

  • Scade semnificativ numărul de cancere fals negative, ascunse în profunzimea sânului. Depistează mai eficient anumite formațiuni sau tipuri de leziuni comparativ cu mamografia digitală simplă, în special în sânii denși, care au și risc crescut de a dezvolta cancer mamar.
  • Scade semnificativ numărul de cancere fals pozitive (formațiuni care la o mamografie standard ar părea a fi cancer prin “suprapunerea” unor imagini, dar de fapt reprezintă țesut mamar normal) și permite, practic, îmbunătățirea considerabilă a ratei de diagnostic.
  • Evită unele controale suplimentare și uneori biopsii sau chiar intervenții chirurgicale inutile.
  • Cu ajutorul softului C-View, unic în România la Clinica Donna, păstrează nivelul de iradiere al pacientei la minim, prin reconstrucția virtuală a imaginilor 2D ale sânului, evitând o nouă expunere mamografică iradiantă pentru obținerea acestor imagini.

Având în vedere toate beneficiile oferite de mamografia digitală cu tomosinteză, echipa de specialiști de la Clinica Donna recomandă și încurajează utilizarea noii tehnologii pentru femeile trecute de vârsta de 40 de ani pentru un diagnostic precoce, corect și rapid al cancerului mamar și al altor afecțiuni ale sânilor.

Sursa foto: Donna Medical Center