Cine aduce pe lume trei, patru sau chiar mai mulți copii se poate considera o femei fericită, sănătoasă și longevivă. Nu este deloc ușor să crești mai mult de doi, trei copii, dar beneficiile sunt foarte mari pe termen lung, arată studiul cercetătorilor de la Universitatea din New South Wales.

O viață cu mulți copii este bogată în experiențe, situații inedite și aventuri, iar la bătrânețe ești sigură că vei avea pe cineva aproape. Dar nu acestea sunt cele mai importante beneficii. Studiul medical arată că mamele cu mai mulți copii sunt mai rezistente, mai sănătoase și trăiesc mai mult. Iată și ce argumente au cercetătorii.

Femeile cu mai mulți copii sunt mai rezistente!

Studiul a fost realizat în Australia și au fost analizate viețile și fișele medicale a câtorva sute de femei în vârstă, dintre care unele cu mulți copii, iar altele fără niciun copil. Conform studiului, riscul de deces prematur a scăzut cu 17% în cazul femeilor cu 2 copii, și cu 20% în cazul femeilor cu 3 copii.

Un alt studiu, realizat în la Universitatea Simon Fraser din Canada, arată că, dacă ai mai mulți copii, procesul de îmbătrânire încetinește, cel puțin în anii în care dai naștere copiilor. Teorii mai vechi susțineau că mai multe sarcini și mai mulți bebeluși implică un efort mai mare din partea mamei, ceea ce îi poate afecta sănătatea, imunitatea și rezistanța. Dar studiu canadian susține acum contrariul! Procesul de degenerare celulară este încetinit în cazul femeilor care au avut cel puțin trei copii.

Îmbătrânirea încetinește datorită hormonilor

Procesul de îmbătrânire a celulelor este analizat din perspectiva lungimii telomerilor, un fel de gardieni proteici care se află la capătul cromozomilor. Telomerii încep să se scurteze odată cu înaintarea în vârstă. Dar prof. Pablo Nepomnaschy a observat că telomerii femeilor cu minim trei copii au rămas mult mai lungi, ca atare speranța lor de viață este mai mare.

Cercetătorul canadian explică acest fapt prin creșterea dramatică a nivelului de estrogen din timpul sarcinii, care acționează ca un antioxidant și ajută cromozomii să își protejeze telomerii pentru o perioadă mult mai lungă de timp.

Pe de altă parte, prof. Nepomnaschy susține că femeile cu mai mulți copii primesc mai mult sprijin material și moral din partea rudelor și a prietenilor, iar viața lor este mult mai deschisă, sociabilă și intensă. Iar acest lucru le ajută să își păstreze un tonus bun de-a lungul anilor.

sursa foto: 123rf.com