6 aliați în lupta împotriva cancerului

Până nu de mult, cancerul era considerat drept boală incurabilă. De aici și noianul de prejudecăți legate de tratament. Secțiile de oncologie au devenit „bau-bau”, în vreme ce escrocii au făcut averi de pe urma naivității și disperării celor aflați în suferință, vânzându-le „leacuri miraculoase”. Și asta pentru că nu ne informăm suficient și preferăm să urmăm tot felul de tratamente transmise din gură-n gură. Despre radioterapie (raze X sau Gamma focalizate pe locul afectat) și chimioterapie (medicamente și perfuzii sau injecții cu substanțe citostatice) se știe deja. Dar medicina a evoluat și noile terapii oncologice se bucură de succes, reușind să distrugă tumorile canceroase, fără complicații, în perioade relativ scurte de timp. Iată care sunt acestea:

1.Ultrasunetele „sperie” celulele canceroase

Fără durere și fără iradieri, ultrasunetele de înaltă intesitate merg direct la țintă. Tumora, căci despre ea este vorba, se supraîncălzește și, practic, „se topește” definitiv, fără a fi afectate țesuturile din jur. Metoda e cunoscută sub numele HIFU-HCU.

2.Tumorile prostatei „îngheață” de frică

Criogenia este folosită de ceva vreme în țara noastră ca metodă de tratament anticancer. Se bucură de mare succes în extirparea tumorilor renale și de prostată. Procedura constă în înghețarea tumorii la aproape -200 de grade. La dezghețarea acesteia, celulele canceroase se sparg pur și simplu și mor.

3.„Spionii” radioactivi se infiltrează în atac

Brahiterapia este una dintre metodele în fața cărora celulele canceroase cedează. Este minim invazivă, dar cu o forță de temut. Constă în injectarea unor particule minuscule de substanță radioactivă direct în tumoră, printr-un ac.

4.Terapia moleculară țintește metastazele

Așa-numitele terapii moleculare țintite se folosesc în special pentru pacienții afectați de cancer bronhopulmonar, pancreatic, colorectal sau de sân. Acestea se evidențiază mai ales pentru capacitatea lor de a acționa asupra celulelor canceroase răspândite în diverse zone ale organismului, precum și asupra metastazelor. Este vorba despre medicamente cu rol de blocare a dezvoltării celulelor canceroase, fără a afecta organele sănătoase.

5.Înfrânte cu propriile arme

Celulelor canceroase li s-a găsit punctul sensibil. Terapia genică, deși încă în studiu, se utilizează deja și are rolul de a modifica genetic celulele, așa încât acestea să nu se mai poată reproduce. Cercetătorii încă analizează posibilitatea de a transforma ADN-ul celulelor canceroase, prin virusuri introduse în interiorul lor, așa încât acestea să poată fi distruse.

6.Scutul e bun în orice luptă

Sistemul imunitar joacă un rol extrem de important în menținerea stării de sănătate. De aceea, imunologia, știința care se ocupă cu metodele de protecție a organismului, se dezvoltă neîncetat. Imunoterapia are rolul de a întări imunitatea organismului în fața bolii. De obicei, se începe după intervenția chirurgicală de extirpare a tumorii sau de micșorare a acesteia prin alte metode.

Știința evoluează

„Imuno-oncologia duce știința oncologică într-o zonă foarte profundă de cunoaștere a medicinei. Suntem contemporani cu o nouă etapă istorică pentru tratamentul cancerului, după cea a terapiilor țintite. Imuno-terapiile nu vizează direct celulele canceroase, ci își propun “trezirea” sistemului imun al organismului pentru a lupta împotriva cancerului. Toate celelalte clase de tratamente amintite anterior vizau direct tumora, celulele canceroase. Folosind sistemul natural de apărare al organismului, imunoterapia poate aduce o nouă perspectivă acelor pacienți cu anumite tipuri de cancer pentru care au fost epuizate alte opțiuni terapeutice.”, spune Dr Marius Geantă, Centrul pentru Inovație în Medicină, www.mariusgeanta.ro

Sursa foto: 123rf.com