În România, șapte din zece copii cu vârsta de șase ani prezintă deja probleme orale. Acestea pot fi prevenite sau corectate pentru a preveni probleme de sănătate mai serioase.

De ce Luna sănătății orale a copiilor

Asociația pentru Sănătate Dentară (ASD) a derulat, în ultimii patru ani, programe educaționale. Toate au fost între 1 și 28  februarie, în luna sănătății orale a copiilor, la nivel internațional. ASD include o echipă pluridisciplinară de specialiști, în parteneriat cu kidOdent, cabinet de stomatologie și ortodonție pentru copii. În acest an, are loc un program de educare și prevenție pentru copii.

„Este al patrulea an în care încercăm să facem cunoscut românilor că februarie este luna sănătății orale pentru copii. Bineînțeles că nu trebuie să ne limităm la această perioadă pentru a face prevenție în cazul copiilor. Însă ne folosim din nou de această ocazie ca tot mai mulți români să conștinetizeze că sănătatea orală are repercursiuni asupra întregii sănătăți a adultului, având rădăcini în copilărie.”, a spus dr. Marinela Bănică, fondator ASD.

Pe tot parcursul lunii februarie, părinții pot învăța de ce e importantă prevenția și cum se poate realiza în cazul sănătății orale, la ședințele educative care au loc la kidOdent (Strada Roma, nr. 42A, sect 1, Bucuresti). Programul este gratuit și constă în informarea corectă în privința depistării precoce a eventualelor problemele de sănătate orală a copiilor, iar participarea se face cu progamare telefonică în prealabil.

Ce se întâmplă la stomatolog

ASD are o abordare holistică asupra ortodonției, unică în România ce presupune colaborarea cu specialiști din alte domenii și este rezultatul a mai mult de zece ani de experiență și cercetări personale ale dr. Marinela Banică, în contact cu diferite școli de medicină dentară: franceză, engleză și americană.

Specialiștii le explică participanților care este vârsta ideală pentru o primă evaluare ortodontică și pedodontică, ce se întâmplă atunci când copilul schimbă dinții, care sunt tehnicile de periaj corect, cum și când trebuie copiii să folosească ața dentară, cum se previn cariile dentare la copii, care sunt beneficiile sigilărilor dentare și ale fluorizării, de ce sunt importante tratamentul ortodontic și intervențiile precoce atunci când dinții nu sunt aliniați corect. Participanții vor primi un voucher valabil în cursul lunii februarie pe care îl pot utiliza în caz de nevoie – 2 sigilari dentare la preț de una și reduceri de 100 euro la aparat mobil, 250 euro la aparat fix labial (pe exterior) și 500 Euro la aparat fix lingual (pe interior), la Invisalign si Clear Aligner.

Specialiștii ASD recomandă părinților să facă, în mod preventiv, prima vizită la un specialist ortodont pentru copilașul lor încă de la vârsta de trei ani. În România, șapte din zece copii cu vârsta de șase ani prezintă deja probleme stomatologice. Necorectate la timp acestea se vor asocia mai târziu cu  probleme de sănătate generală (postură greșită, probleme ale coloanei etc.) și chiar tulburări de comportament (datorită respirației nazale și tulburarilor de somn). De asemenea unele anomalii dento-maxilare pot fi corectate mai târziu doar prin tratamente ortodontice complexe – extracții de dinți permanenți în scop ortodontic sau chiar intervenții chirurgicale de repoziționare a maxilarelor.

Sursa foto: 123rf.com