„Nu văd vreo restricție în ceea ce privește activitatea de cazare în hoteluri, pensiuni, cu stabilirea unui set de reguli. INSP și alte entități sunt implicate în adoptarea unor protocoale, a unor reguli care trebuie respectate. Le vom adopta înainte de eliminarea restricțiilor”, a declarat premierul Ludovic Orban, întrebat despre posibila deschidere a scetorului de turism, în lunile iulie-august.

Restaurantele, tot închise

Premierul a precizat însă că, deși hotelurile ar putea fi redeschise, restaurantele vor rămâne în continuare închise.

„Activitatea hotelieră, cu anumite reguli, poate să pornească. Activitatea restaurantelor prezintă un risc mare de transmitere. Nu poți să porți mască, distanța dintre mese e mică, puține restaurante au spații separate și se adună lume destul de multă.

Facem o analiză privitoare la restaurante, dar în prima fază e puțin probabil reluarea activității în restaurante”, a mai declarat premierul.

La hotel, turiștii vor mânca în serii, cu tacâmuri de unică folosință. S-ar putea renunta la saltelele pentru șezlonguri

Hotelierii de pe litoral anunță că pregătesc deschiderea sezonului, indiferent dacă acest lucru va avea loc pe 1 iunie, 15 iunie sau mai târziu.

De asemenea, ei au anunțat că se gândesc și anumite măsuri de protecție atât pentru turiști, cât și pentru angajați.

„Hotelierii de pe litoral pregătesc deschiderea sezonului, indiferent dacă acest lucru va avea loc pe 1 iunie, 15 iunie sau mai târziu, și au luat deja în considerare implementarea unui set de măsuri pentru a proteja sănătatea turiștilor, dar și a angajaților”, arată Organizația Patronală Mamaia Constanța (OPMCTA) într-un comunicat.

Hotelurile de la mare spun că așteaptă deschiderea sezonului și pregătesc o serie de modificări astfel încât turiștii care vin să se simtă în siguranță.

„Aceștia vor mânca în serii în hotelurile care nu dispun de spații suficient de largi, pentru a se evita aglomerațiile din restaurante, la o masă va sta doar o singură familie, sezlongurile vor fi depărtate și igienizate după fiecare folosire, iar saltelele ar putea să dispară de pe plajă. Camerele vor fi igienizate la schimbul de turiști, cameristele vor purta măști și mănuși, în vreme ce cazarea se va face preponderent online, pentru a evita statul la coadă la recepție, unde se vor trasă linii de demarcare”, potrivit Organizației Patronale Mamaia Constanța (OPMCTA).

Hotelurile de pe litoral lucrează, în general, cu personal sezonier cazat în camere dedicate la hotel sau în proximitatea lui, astfel încât aceștia nu vor fi nevoiți să circule între domiciliu și locul de muncă sau prin oraș, ceea ce este un mare avantaj în ceea ce privește siguranță turistului, pentru că este vorba de cea mai mare parte dintre angajații departamentelor operaționale.

Pentru restul angajaților, preponderent din departamentele back-of-the-house (contabilitate, vânzări, tehnic), e posibil că la intrarea în hotel să treacă prin niște porți de dezinfecție, li se va lua temperatura, după care se vor duce la vestiare și se vor îmbracă cu uniformele corespunzătoare departamentului din care fac parte. Departamentele administrative nu vor lua contact direct cu clientul și vor lucra în echipe restrânse (1-2-3 angajați într-un birou). Pentru departamentul de house-keeping (cazare) se vor alocă măști și mănuși.

„Nu vrem să expunem niciun angajat, nici pe noi, hotelierii, care lucrăm cot la cot cu ei și, mai ales, pe turiști, pentru că ne riscăm business-urile. Tot ceea ce avem e gajat la banca, avem credite de dus și răspundem că administratori în față legii”, a declarat Anca Nedea, directorul executiv al Patronatului Mamaia-Constanța.

În ceea ce privește alimentația publică, hotelierii iau în considerare operarea teraselor, motiv pentru care complexele mari, cu terase pe măsură, vor fi avantajate.

„Și spațiile interioare dedicate alimentației publice vor fi folosite după ridicarea restricțiilor, dar ne vom alinia la măsurile trasate de distanțare socială, mărind spațiul între mese, limitând numărul de persoane la o masă și pe familie și organizând mai multe zone de bufet. Pentru hotelurile care nu beneficiază de terase suficient de mari există că alternativă oferirea meselor în serii, iar litoralul nu e străîn de o asemenea abordare, pentru că am lucrat ani de zile în serii, și atunci putem organiza numărul de oameni în sala respectând distanțarea socială”, a mai spus Anca Nedea.

În ceea ce privește tacâmurile, se iau în calcul cele de unică folosință.

Pentru o siguranță cât mai mare pe plajă se va mari distanța dintre șezlonguri și umbrele, iar sezlongurile și măsuțele vor fi dezinfectate după fiecare turist. O posibilă varianta e să se renunțe în acest sezon la saltelele pentru șezlonguri.

Vezi și Guvernul se gândește să deschidă frizeriile, saloanele și cabinetele stomatologice – surse

Citește și: