Citește și: 6 boli pe care le ascunde durerea în piept. Nu au legătură cu inima!
1.Nu folosi deodorant înainte de investigație
Deși e firesc să miroși proaspăt înainte de mamografie, nu trebuie să folosești deodorant. Aluminiul din acesta influențează rezultatul investigației. Deodorantul apare pe mamografie sub forma unor puncte albe, asemănătoare cu cele care indică prezența cancerului. Dacă uiți și folosești antiperspirant, înainte de analiză, spune-i radiologului și mergi și spală-te.
2. Programează-te după menstruație
Sânii sunt foarte sensibili înainte și în timpul menstruației. Având în vedere că mamografia implică presarea sânilor între două plăci speciale, investigația poate să fie dureroasă în cele două perioade. Radiologii recomandă efectuarea mamografiei la o săptămână după închierea sângerării. Atunci hormonii sunt mai stabili.
3.Alege o clinică omologată
Nu merge la orice clinică pentru a fectua mamografie. mergi la una omologată, idea un centru de excelență. Centrele validate interpretează zilnic astfel de analize și astfel experiența medicilor împiedică erorile.
4. Ia un analgezic înainte
Deoarece investigația presupune presarea sânilor, poți experimenta dureri ușoare în timpul și după procedură. Cel mai bine este să iei un analgezic, spre exemplu un ibuprofen înainte de mamografie.
5. Cunoaște-ți istoricul familial
Odată ajunsă la programare, medicul te va întreba despre istoricul familial în privința cancerului de sân, deoarece având rude cu astfel de cancer, crește riscul de a dezvolta la rându-ți, cancer. Doar 5% până la 10% dintre cancere sunt considerate ereditare. Din păcate, multe femei fără istoric în familie primesc cruntul diagnostic.
6. Nu durează mai mult de 30 de minute
Timpul petrecut în cabinet pentru o radiografie este destul de scurt. O „ședință” durează între 15 și 30 de minte pentru un screening de rutină. Pacienta se schimbă într-un halat, apoi rămâne în sânii goi. Radiologul face de obicei patru poze- câte una atunci când sânul este presat și una din lateral.
7. Trebuie să primești rezultatul în scris
După efectuarea analizei, rezultatul se va trimite în scris. ”Scrisoarea” medicală trebuie să fie ușor de înțeles pentru pacientă și trebuie să conțină și recomandări. În cazul în care diagnosticul este nefericit, medicul are obligația de a chema pacienta pentru o discuție aplicată sau pentru refacerea mamografiei.
8. Fă-ți mamografie dacă ai implanturi cu silicon
Pentru femeile cu implanturi mamare de silicon, mamografia e utilă în două moduri. În primul rând, în timpul procedurii se verifică existența cancerului. În al doilea rând, se verifică integritatea implantului cu silicon. În cazul sânilor siliconați, în timpul mamografiei, se fac mai multe fotografii decât în cazul sânilor naturali.
9. Nu trebuie să-ți fie teamă
Nu doar că mamografiile îți asigură liniștea dar ele sutn esențiale pentru a depista cancerul în fază incipientă, ceea ce îl face mai ușor de tratat apoi. Nu veni la mamografie cu teamă, vino ca și cum e un fapt firesc în viață, ce trebuie bifat.
Citește și:
- Citește eticheta și evită cel mai periculos aditiv alimentar: E 123
- Analizele moderne îți salvează viața