Inexplicabil de ce, sărăcia s-a transformat în pretext pentru mizerie. Totuși, „Spală-te pe mâini!” este îndemnul cu care am crescut cu toții. Ar fi trebuit să devină rutină. Dar s-a dovedit că, deși trăim în vremuri evoluate, din alte puncte de vedere, lecția igienei nu a fost învățată temeinic. Și nici măcar înțeleasă. Așa se face că ocupăm locuri fruntașe, însă deloc de cinste, în Europa, la afecțiuni contagioase precum hepatita A, știută drept „boala mâinilor murdare”, TBC, giardioză și infecții cu norovirus și rotavirus.

E drept că au apărut și virusuri noi, germeni rezistenți la antibiotice, că alimentele exotice aduc cu ele o serie de bacterii necunoscute nouă până acum, că ne plimbăm mai mult și că ne expunem astfel unor boli străine. Dar, dacă am trata apa și săpunul cu respectul cuvenit, nimic din toate aceste rele nu ne-ar afecta.

Spălatul nu face rău! Lipsa igienei, da.

Se pare că a vorbi în zilele noastre despre igienă e „de modă veche”. Deși folosesc parfumuri scumpe și cosmeticale „de firmă”, copiii nu știu ce înseamnă regulile de igienă. Nici nu e de mirare că unitățile școlare sunt adevărate focare de infecție cauzate de lipsa igienei. Mai mult, în acest moment, 30 % din populația româniei nu are acces la rețeaua de salubritate, mai exact la apă curentă și canalizare. Prin urmare, virusurile mortale sunt ca acasă. Iar una dintre cele mai grave boli provocate de lipsa condițiilor de igienă este diareea infecțioasă, care ucide anual mai mulți copii decât HIV-SIDA, malaria și pojarul la un loc.

Chiar dacă ți se vor părea desuete, îmi permit să-ți reamintesc regulile de bază ale igienei, cele care ne feresc pe toți de boli costisitoare, greu de tratat, uneori rușinoase: spălatul mâinilor, cât de des posibil; aerisirea zilnică a încăperilor; spălarea și dezinfectarea suprafețelor cu care intri în contact; duș sau baie zilnic și spălarea părului de minimum 3 ori pe săptămână; schimbarea lenjeriei intime zilnic; atenție sporită la pregătirea alimentelor, la spălarea lor temeinică.

Educația se face prin exemplu

„Igiena trebuie să fie o constantă a vieții noastre, indiferent de câti ani numărăm sau de locul în care ne ducem traiul. Este esențial să ne învățăm copiii să respecte regulile elementare de igienă, pentru a-i feri de afecțiuni serioase, cum sunt hepatita A sau cele gastro-intestinale. Iar educația eficientă se face în primul rând prin exemplul personal. Păstrând igiena personală, dezinfectându-ne casa sau mediul în care ne desfășurăm activitatea, contribuim la menținerea sănătății noastre dar și a celor din jur.”, spune dr. Corina Zugravu, medic primar igienă și alimentație, Institutul de Sănătate Publică București.

Sursa foto: 123rf.com