Lipsa de vitamine poate anunța, în cazuri extreme, dezvoltarea unei afecțiuni cardiace. Chiar dacă, în prima fază, nu afectează decât în mică măsură organismul. Primul pas în acest sens este instalarea anemiei. Medicii specialiști atenționează că numărul românilor care se confruntă cu anemia este în continuă creștere. Și, cacă anemia ar fi tratată la timp, multe boli cardiace ar putea fi prevenite.

De ce apare lipsa de vitamine?

Anemia (din punct de vedere etimologic) înseamnă „fără sânge”. Apare ca urmare a deficienţei calitative sau cantitative a hemoglobinei, moleculă care se găseşte în globulele roșii. Hemoglobina transportă oxigenul în organism. Când aceasta scade (hipoxie – lipsă de oxigen), ţesuturile nu mai reușesc să funcţioneze la parametri normali. De aceea, anemia este cel mai des corelată cu apariția unor boli ale sângelui. Lipsa de vitamine poate fi cauzată și de alți factori. Există și multe afecțiuni care facilitează scăderea nivelului de vitamine din corp. Nutriția deficitară în vitamine și minerale este una dintre cauze. Și sângerările externe (hemoragii), cauzate fie de menstră, fie de răni sau de ulcer poate face să apară lipsa de vitamine. Bolile cronice, în special cele ale rinichilor, precum și perioada de sarcină au și ele rolul lor.

Anemia e cea mai periculoasă

Efectele deficienței de vitamine diferă în funcție de stadiul la care a ajuns boala. Astfel, acestea pot include: slăbiciune, paloarea tegumentelor şi a mucoaselor, răcirea extremităţilor (mâini şi picioare reci), ameţeală, cefalee, dispnee (dificultate la respiraţie), iritabilitate, ciclu menstrual neregulat, amenoree, glosită (limbă inflamată sau tumefiată, umflată), vindecare întârziată a rănilor, dureri toracice, bătăi rapide sau neregulate ale inimii. Dacă în formele ușoare, acestea pot trece neobservate, în cazurile extreme facilitează instalarea anemiei, primul pas către dezvoltarea disfuncționalităților cardiace.

Lipsa de vitamine duce la instalarea sau la agravarea unei boli cardiace

Organismul care nu are acces la cantitatea optimă de vitamine pentru o perioadă mai lungă de timp va trece printr-un episod de anemie. Asta înseamnă că nici sistemul lui circulator nu va primi oxigenul de care ar avea nevoie pentru a funcționa normal. Asta va face ca inima să depună și mai mult efort. Ca să compenseze lipsa sângelui oxigenat corespunzător.

Cam 48% dintre cei care suferă de insuficiență cardiacă prezintă și un grad mare de devitaminizare. Este concluzia unui raport emis de Organizația Mondială a Sănătății. Iar 43% dintre cei care au fost spitalizați în cazul unui atac de cord au prezentat semne de lipsa de vitamine. La persoanele care nu primesc necesarul de vitamine există un risc cu 41% mai mare să facă un atac de cord. Sau să necesite intervenții speciale pentru tratarea bolilor inimii. Combinația dintre lipsa de vitamine și insuficiența cardiacă poate crește riscul de deces sau de spitalizare cu 30-60%.

Cu vitamina D cum stai?

CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Alimentația contează

“În ziua de azi e tot mai greu să avem grijă de alimentația noastră, de corpul nostru și chiar și de mintea noastră. Stresul zilnic, împreună cu mesele haotice și nesănătoase duc, de cel mai multe ori, la anemie. Metodele prin care aceste probleme ar putea fi evitate sunt numeroase și accesibile. În primul rând, este esențial ca dieta să fie schimbată. Mă refer aici nu doar la înlocuirea preparatelor de tip fast-food cu cele gătite natural, acasă. Ci și la introducerea în alimentația zilnică a fructelor bogate în fier, precum și a curelor periodice cu vitamine și minerale. Acestea din urmă pot face diferența dintre un organism care poate înfrunta bolile cu eficiență și cel care cedează la primele atacuri externe.”, ne atenționează Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice de la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice “N.C. Păulescu”.

Sursa foto: www.rfipharma.eu