CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Subiect delicat dar discutat, viața sexuală e o povară pentru unele femei. Lipsa plăcerii este cauza. Iar în spatele insatisfacției sexuale și chiar al frigidității, se pot ascunde afecțiuni destul de grave. Lipsa apetitului sexual e doar începutul.

Mai bine nu…

Studii recente au scos la iveală faptul că doar 32% dintre femei au orgasm de fiecare dată când fac sex. Pentru marea majoritate, actul sexual nu e întotdeauna o plăcere. Cu toate astea, cam 25% dintre femei sunt complet nesatisfăcute de viața sexuală. Suferă de frigiditate totală, adică se implică mecanic în actul sexual, nu au senzații erotice. Există însă și alte forme de manifestare a frigidității, fie când dorința apare, dar nu se ajunge niciodată la orgasm, fie când sexualitatea femeii este absolut normală, însă nu atinge orgasmul vaginal și necesită o perioadă prelungită de excitare.

Lăsând la o parte cauzele de ordin psihologic, precum nemulțumirea față de partener, complexele de ordin fizic, problemele, stresul, cazuri în care se recomandă psihoterapia, există și cauze medicale ale frigidității. Indiferența față de sex ar trebui să fie un semnal de alarmă. Conf. univ. dr. Vasile Mihăiescu spune că „A face dragoste implică și componenta mecanică, fizică, dar înseamnă și imaginație, așteptare, suferință, joc, speranță, disperare. Frustratul sexual este ca un fruct otrăvit de sine însuși. Nu toată lumea simte la fel. Suntem atât de la fel și atât de diferiți unul de celălalt!”

Suferi de lipsa apetitului sexual?

Dicționarul de psihiatrie și psihopatologie clinică definește frigiditatea drept imposibilitatea femeii de a trăi o juisanță normală în cursul raporturilor sexuale. Când unei femei îi lipsește total dorința, specialiștii ar putea suspecta o hieperprolactinemie, adică secreția în exces a hormonului numit prolactină. Există însă și alte cauze hormonale, precum scăderea secreției hormonilor sexuali, estrogenul și testosteronul. Anorexia și absența menstruației sunt alte probleme care duc la uscarea mucoasei vaginale, ceea ce face ca actul sexual să devină dureros. Sunt și femei care au, uneori fără să știe, malformații genitale, leziuni vaginale, uterine, insuficiență ovariană, afecțiuni tiroidiene sau ale glandelor suprarenale. Artrita, cancerul, diabetul, scleroza în plăci, distrofia musculară, insuficiența cardiacă sau renală sunt alte boli grave care afectează apetitul sexual. Iar sindromul Sjögren e o boală cronică autoimună, care determină uscaciunea vaginală, provocând dureri în timpul actului sexual. Pe de altă parte, și spălăturile vaginale dese pot duce la dezechilibre. Medicamentele, precum cele împotriva hipertensiunii, care scad fluxul snguin la nivelul organelor genitale, sedativele, somiferele, fac dificilă atingerea orgasmului.

Șanse există…

Te-ai fi gândit că apa îți poate aduce vindecare? „Apa conferă corpului o senzație de masaj (prin intermediul dușului subacvatic), stimulând receptorii tactili ai pielii, crescând circulația sangvină și eliberând tensiunea musculară. De aceea, pe lângă indicațiile în afecțiuni lombare, articulare, de țesut moale, terapia acvatică este recomandată și în probleme ginecologice, tulburări de somn, depresii, stres, anxietate.”, explică prof. dr. Mihai Berteanu, Medicover.

Sursa foto: 123rf.com